Melby årets unge gründer i Hedmark

Hans Reidar Melby (32) fra Eidskog ble onsdag overrakt prisen Årets Unge Gründer 2012 av fylkesordfører Dag Rønning.

Overrekkelsen skjedde i forbindelse med Hedmark fylkestings møte på Hamar.

Melby har i dag sitt eget gravefirma med ti ansatte i sin hjembygd.

Hjem fra Oslo
- For meg var det viktig å komme meg hjem fra Oslo og lage en arbeidsplass som var klar til jeg fikk familie, sier eidskoggutten.

Han har alltid hatt lyst til å bosette seg på Eidskogen.

- Tanken om ikke å bo på Eidskog har jeg egentlig ikke tenkt en gang. Jeg ville heller skape noe her i bygda.

Det gikk ikke over natta å bygge opp et firma med pluss i regnskapet og han var opptatt av å bygge opp firmaet på riktig måte.

- Vi kunne ikke ha de største og kuleste maskinene i starten, og vi hadde bare gamle pickuper. Vi bygde bedriften.

Bedrift med særpreg
Melby Maskin AS er en bedrift med særpreg i markedsføringen, og de satser litt ekstra for sambygdingene sine. I stedet for vanlige annonser som forteller hva de tilbyr, har gutta slått til med budskap som oppfordrer til å holde seg unna rusmidler og lignende.

- De vet hva vi driver med så det er ikke noe vits å bruke penger på og fortelle det. Klarer vi i stedet å hjelpe noen, blant annet gjennom kampanjen «Bry deg», så er jeg mye mer opptatt av det. I år har vi gått til innkjøp av hjertestarter i alle bilene våre og en til Eidskog fotball.

Generøst tiltak
Gutta hos Melby Maskin kjører mye langs vegen, så en hjertestarter kan redde liv. Bare en koster 50.000.- kroner, så det er et generøst tiltak Hans Reidar har tatt for bygdefolket. Alle gutta i bedriften har selvfølgelig gjennomført hjertestarterkurs og er sertifisert, så de kan bruke den.

- Vi bryr oss om folka i bygda vår og vil gjerne gi noe tilbake for alt de gir oss. Vi overlever ikke uten dem, sier Hans Reidar Melby med et smil.

Hedmark fylkeskommune opprettet 14. juni 2011 prisen Årets Unge Gründer. Formålet med prisen er å stimulere til og fremme etableringsvilje og nyskaping blant personer under 35 år. Prisen er ment å bidra til økt fokus på entreprenørskap og innovasjon blant unge i Hedmark. Dette er andre gangen fylkeskommunen deler ut prisen Årets Unge Gründer.

Prisen er på 50.000.- kroner.

Juryens begrunnelse
Juryen vurderte årets prisvinner til å være den kandidaten som oppfylte flest av kriteriene i statuttene for prisen. Juryen mener at årets prisvinner har opplevd både oppgangs- og nedgangstider. Prisvinneren kan vise til gode økonomiske resultater, samarbeid og verdiskaping lokalt, sysselsetting, og prisvinneren har bidratt til utvikling i Hedmark.

Juryen mente at prisvinneren har vist et stort samfunnsansvar/samfunnsengasjement i form av deltakelse i blant annet kampanjen “Bry deg” og innkjøp av hjertestarter til Eidskog fotball, samt til alle firmaets biler. Prisvinneren har også sørget for at alle ansatte i bedriften har gjennomført hjertestarterkurs og nødvendig sertifisering.