Norcem idømt foretaksstraff i Høyesterett

En ansatt i Norcem i Brevik falt i 2008 ni meter ned fra en plattform og ble 100 prosent ufør på grunn av skadene han pådro seg i fallet. Ulykken skjedde da den ansatte skulle stake vekk steinmaterialer som var fastklemt i en omlaster.

- Arbeidsinstruksen påla arbeidere å bruke sikkerhetssele for arbeid utenfor sikrede områder. Dette ble ikke gjort, og arbeideren falt fra en rist utenfor gangbanen, skriver Norcem på sin nettside.

Norcem ble stevnet for brudd på arbeidsmiljøloven og ble frifunnet i både Ting- og Lagmannsretten, men Høyesterett kom til en annen konklusjon.

Norcem ble der idømt en foretaksstraff for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser til vern om liv og helse. Selv om bedriftens HMS-system ikke var mangelfullt i seg selv, mener Høyesterett at foretaksstraff burde idømmes. I følge retten dreide det seg om en systemsvikt. Et krav om oppreisning til den skadde ble avvist.

– Vi tar denne dommen til etterretning og vi kommer til å jobbe videre med de prinsipielle sidene av saken. Som høyesterettsdom vil den få følger med tanke på hvor langt bedriften må gå for å følge opp hvordan HMS blir ivaretatt i praksis av den enkelte, sier Gunnar Syvertsen, administrerende direktør i Norcem.

Foretaksstraffen som Norcem er idømt er en bot på 500.000 kroner.