Oppussing for 64 milliarder

Norske kontorer og offentlige bygninger renoveres for 64 milliarder i år, viser nye beregninger. Ti prosent kan spares på bedre planlegging, mener administrerende direktør Magnus Hvam i Forny.

– Det er mulig å redusere kostnadene i byggebransjen med minst ti prosent ved bedre planlegging og organisering. Det gjelder både nybygging og renovering, sier Hvam i Forny, som driver med miljøriktig fornying og ombygging.

I fjor ble det satt ny oppussingsrekord for norske kontorer og yrkesbygg. Det ble bygget om og modernisert for 62 milliarder kroner. Og økningen fortsetter, ifølge Prognosesenteret.

– Aktiviteten vil øke med 4,5 prosent i år og passerer trolig 64 milliarder kroner i 2012. Neste år flater det litt ut, men vi venter en fortsatt økning på 3,5 prosent i 2014. Økningen vil gjelde både private næringsbygg og offentlige bygg, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Den rekordhøye renoveringsaktiviteten kommer i tillegg til økt boligbygging og nybygging av næringsbygg. Prognosesenteret regner med at det kan føre til kraftig prispress i byggebransjen.

Dobbeltarbeid
Magnus Hvam mener kostnadsøkningene viser at det haster med nytenking i byggebransjen.

– Akkurat nå peker alle piler oppover, men bankene holder fastere på pengene enn før. Det er ikke like lett som før å skaffe finansiering av store prosjekter. Og hvis kostnadene går rett til værs, har bransjen et kjempeproblem. Vi må ta tak og gjøre noe nå, sier Hvam.

Han mener en kostnadsreduksjon på ti prosent er fullt mulig ved bedre planlegging og organisering.

– I dag gjøres planleggingsarbeidet av større prosjekter i praksis to ganger. En byggherre bruker først egne fagfolk som utarbeider en ramme for prosjektet. Den sendes så ut som en anbudsskisse til entreprenørene. Når entreprenørene regner på prosjektet, gjør de egentlig hele jobben på nytt.

Dobbeltarbeidet gjør prosjektet dyrere enn nødvendig.

Forpliktelse
Magnus Hvam mener at de som planlegger prosjektet bør være de samme som gjennomfører det. Da gjøres prosjekteringen bare én gang.

– Det viktigste er tidlig involvering og forpliktelse. Alle faggrupper skal inn tidlig i planleggingsfasen og sørge for at teori og praksis henger sammen. Rørleggeren skal for eksempel være med så tidlig som mulig for å sikre at VVS-løsningene på plantegningene fungerer i praksis.

En slik organisering av arbeidet vil også sikre at kundene blir informert og får vite hva som skjer underveis i byggearbeidet.

– Bare tenk om du skulle kjøpe bil på samme måte som du i dag kjøper et nybygg. Du går ikke til en bilforhandler og sier at du skal ha en bil til halv million og lar forhandleren bestemme farge, størrelsen på motoren og hva slags ekstrautstyr du skal ha.

– Det er faktisk det som skjer med byggeprosjekter i dag. Kundene har bare begrenset rett til medbestemmelse, og endringer blir som regel overpriset, sier administrerende direktør Magnus Hvam i Forny.