Krever klarere vann-ansvar

Klimaendringer med mer ekstrem nedbør kan gi flere vannskader. Både kommuner og forsikringsselskaper ønsker klarere regler for erstatningsansvar.

Hvem skal betale regningen når du står med kjelleren full av avløpsvann? Forsikringsselskapene viser til at mange kommuner sliter med gamle og dårlige rørnett, og vil skjerpe kommunenes ansvar.

– Forsikringsbransjen er litt tendensiøs i sin bruk av statistikk, sier assisterende direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann, kommunenes interesseorganisasjon på vann- og avløpsområdet.

Hun viser til at en stor del av vannskadene skyldes svikt i huseierens interne installasjoner, egne stikkledninger eller vann fra terrenget.

Trenger avklaring
Men både kommunene og forsikringsselskaper ønsker lovmessig avklaring av ansvar og andre forhold når det gjelder vann og avløp, sier Hofshagen.

– Mange av disse sakene havner nå i rettsapparatet, på grunn av uklarheter som lovgiverne bør rydde opp i. Vi trenger ny sektorlovgivning på vann- og avløpsområdet, for å avklare hvor langt kommunenes ansvar går og hvilke rettigheter innbyggerne har som vann- og avløpskunder, sier hun.

Overvann
Mer ekstrem nedbør vil også forsterke problemene med overvann og vannskader. Her er ansvar for tiltak og finansiering spredt på en rekke forskjellige organer.

– Vi trenger rett og slett en klimatilpasning av regelverket. Vi ønsker en nasjonal myndighet for overvann, slik at staten kan bidra med klimatilpassede rammevilkår for kommunenes arbeid, sier Hofshagen.

Det må blant annet avklares hvordan ulike typer overvannstiltak kan finansieres, hvilken myndighet kommuner kan ha til å pålegge grunneiere forebyggende tiltak, med mer.

En offentlig utredning om klimatilpasning karakteriserer manglene ved vann- og avløpssektoren som en av de største utfordringene for å tilpasse Norge til et våtere klima. Blant utvalgets forslag er nettopp å etablere en nasjonal myndighet for overvann.