Ingen byggstreik

I og med at det ble enighet i oppgjøret i frontfagene, ble det vesentlig lettere å komme til enighet mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening om en tariffavtale for byggfagene. Dermed unngikk man en etter vårt syn helt unødvendig streik.

Håpet er at man også skal komme til samme positive resultat i tariffoppgjøret for selve byggeindustrien som starter fredag.

Mens man på privat sektor har vunnet forståelse for måtehold og forsiktighet, er det mange tillitsmenn i offentlig sektor som kvesser knivene. De mener at offentlige ansatte bør få langt mer enn det som blir gitt i avtalene til de privat ansatte. Vi anmoder de offentlige tillitsmennene til å vise samme ansvarlighet som tillitsmennene i privat sektor.

Vi tror at det vil bli svært alvorlig i norsk arbeidsliv dersom man gir alt for store tillegg i offentlig sektor. Noen må betale dette – og vi frykter at det blir skattebetalerne og private bedrifter og deres ansatte. Det vil bidra til å svekke konkurransekraften i Norge. Vi er forundret over at en del offentlige tillitsmenn tillegger slike forhold så lite vekt.

Meldingen om at det var blitt enighet i byggfagene tikket inn på redaktørens nattbord kl. 03.45 natt til tirsdag. Meldingen var sendt av Vidar Grønli i Fellesforbundet. Dermed kunne både redaktøren og alle andre i bygge-Norge få en god natts søvn før arbeidsdagen starter tirsdag. 

Ellers er vi forundret over måten tariff-forhandlingene drives på, i alle fall i sluttfasen. Ofte holder man på i timesvis gjennom natten etter at fristen for å bli enige er gått ut. Partene må etter vårt syn bli trøttere og trøttere – og faren for at man blir enige om noe man ikke aner rekkevidden over er stor.

Vi delers forørig synspunktene i den tankevekkende gjestekommentaren som Petter Eiken i dag har på våre sider. Dagens tariffsystem i byggenæringen er moden for en dramatisk modernisering.