Bra nedgang i konkurstallene

I mars lå tallene på konkurser og tvangsavviklinger 19,2 prosent under tallene for mars 2011. For første kvartal var nedgangen på 11,7 prosent.

Det ble i hele landet registrert 449 konkurser og tvangsavviklinger i mars i år. Tilsvarende tall i fjor var 556, altså en nedgang på 19,2 prosent.

Sogn og Fjordane hadde størst nedgang, med 75 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn i mars i fjor. Hedmark hadde en nedgang på 66,7 prosent, mens Aust-Agder hadde 50 prosent nedgang.

Den største økningen i tallet på konkurser og tvangsavviklinger hadde Nordland, med 31,2 prosent stigning sammenliknet med fjorårets tall. I Finnmark økte det tilsvarende antallet med 20 prosent og i Hordaland med 18,5 prosent.

Hittil i år
I løpet av første kvartal i år ble det registrert 1360 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, mens det i løpet av første kvartal i fjor ble registrert 1541 – en nedgang på 11,7 prosent. Sogn og Fjordane er det fylket som har den største nedgangen, med 42,9 prosent. Telemark har 28,3 prosent nedgang, mens nedgangen i Hedmark er på 27,6 prosent.

Størst stigning i konkurs- og tvangsavviklingstallene hittil i år har Finnmark, med 36,4 prosent, mens Møre og Romsdal øker med 26,5 prosent.

Hva er konkurs og tvangsavvikling?
Konkurs åpnes når en person eller selskap ikke er i stand til å dekke sine forpliktelser eller når aksjekapitalen for selskapet er oppbrukt.

Tvangsavvikling åpnes når et selskap har meldt oppløsning, men unnlatt å melde endelig sletting i Foretaksregisteret – eller når et selskap etter gjentatte purringer fra Foretaksregisteret ikke har meldt inn styremedlemmer, styreleder, daglig leder og revisor. Et selskap kan også tvangsoppløses hvis det ikke sender inn årsregnskap.