- Norge i front for en grønn byggenæring

Skanska-direktør Petter Eiken tok på seg intervjuerrollen da han sammen med Senior Vice President Noel Morrin fra Skanska AB holdt et innlegg om en grønn byggenæring.

- Dere må være litt gærne når dere bygger et plusshus så langt mot nord, sier Morrin om Powerhouse-prosjektet i Trondheim.

- Slik jeg ser det har utviklingen mot en grønn byggenæring gått raskere i Norge de siste par årene enn noen av de andre Skanska-markedene. Norge er absolutt i front på dette området, kommenterer Morrin.

Han mener det er flere årsaker til denne utviklingen.

- Det offentlige setter krav, det er mye proaktivt arbeid i byggenæringen og det har vokst fram flere grønne nettverk. Også sertifiseringen Breeam er et steg i riktig retning. Det viktigste er at fagmiljøet evner å samarbeide, sier han.

- Hva er ditt råd til norske entreprenører for å bedre situasjonen, spør Eiken.

- Vi må jobbe på nye måter og finne samarbeidsformer som gjør at alle får en større del av kaken, svarer Morrin. Han sier at det er behov for en langsiktig politikk fra myndighetene på alle nivåer.

- Likevel er vi at frivillige handling fra privat sektor går mye raskere enn noen politiske prosesser. Frivillige systemer som Leed og Breeam påvirker i stor grad, sier han.

Morrin mener at det er en kostnad å være tidlig ute med grønne byggeprosjekter.

- Kostnaden med ikke å være tidlig ute vil bli større. Hvem vil bo og investere i strømslukende boliger i framtiden, spør han og legger til at energibruk i ny bolig ikke var et tema som potensielle boligkjøpere brydde seg om for fire til fem år siden. Nå er dette krav som kommer høyt opp på listen for de fleste, sier han.

- Hva med den eksisterende bygningmassen?

- Vi lever i en utviklet verden der de fleste bygninger er bygd og det kan ta 100 år å skifte dem ut. Vi har ikke så god tid. Det koster veldig mye, men det er ikke noen tekniske utfordiger å gjennomføre en oppgradering. Spørsmålet er om investorene er der, sier han.

I Norge er Skanska med i Powerhouse-alliansen. Har vi like store ambisjoner andre steder i Skanska systemet?

- Dere setter standarden i Skanska samme med partnere i Powehouse-alliansen. Det er ikke mange som bygger et kontorbygg så langt nord som skal bli et plusshus. Det er unikt og man må være litt gal for å gjøre det. Dere bør være stolt av dette prosjektet, sier Morrin.

Petter Eiken kommenterte til slutt sin annonserte avgang som administrerende direktør for Skanska Norge.

- Jeg kan vel si så mye som at ryktene om min død er betydelig overdrevet. Det jeg gjør er et valg for livet og jeg er yngre enn det dere tror. Hvis jeg skal gjøre noe annet, må jeg slutte med det jeg gjør nå. Det å være leder i Skanska Norge er mer enn ne heltidsstiling og jeg er ganske stolt over at jeg har tatt denne avgjørelsen. Nå vil jeg vente litt med å se hva jeg gjør videre i livet etter at adrenalinet har roet seg litt, sier Eiken.