- Traff noenlunde med smøretipsene

- Gliden var veldig god, men festet kunne vært litt bedre. Men i det store og det hele føler jeg at skiene var sånn noenlunde, sier smøreekspert hos Foss Sport, Anders Hallingsstad.

Han har lagt bak seg en beinhard jobbeuke i forkant av Birken. Det krever grundig research ute i løypa når man skal rådgi spente og nervøse Birken-deltakere, og siste kveld før rennet toppet det seg i smøreteltet.

- Det var bra trøkk. Selv om folk alltid er usikre på smøringen i forkant, så var de fleste forholdsvis rolige. Men man må jobbe litt som hobbypsykolog og berolige en del av de som skal gå, sier Hallingsstad, som mener smøreforholdene var relativt enkle. Rådet i forkant var tre lag med klister.

- I og med at det var rent klisterføre, så blir det ikke fullt så komplisert som det kunne vært. Jeg tenker med skrekk og gru på hvordan det kunne vært dersom snøværet som var meldt tidligere i uka hadde kommet.

Det var også en fordel at det stort sett holdt seg overskyet.

- Likevel blir det jo forskjeller i føret med så store høydeforskjeller. Start- og målområdet var preget av våt snø, mens det var hardere og skarpere i høyden. Det kan nok bli noe våtere for de som går i de senere puljene.

- Men selv om forholdene var nokså enkle, så er det like vel nyanser i forhold til hvor tykt man legger på de ulike lagene med klister og hvilke typer man velger.

Han gikk selv på rundt 2,55, en tid han er fornøyd med.

- Skiene var ikke helt optimale, men ok. Jeg tror nok vi får en miks av tilbakemeldinger fra de vi har rådgitt. Noen vil ha truffet godt, mens andre vil være mellomfornøyde, sier Hallingstad.

Foss Sport bidro med smøretips og smøreservice for deltakerne som stiller opp i Birkebeinerrennet i Norcem, Weber/Leca og Byggeindustriens regi før rennet.