Riksantikvaren gir penger til gamle industrianlegg

Eldre fabrikker og industrianlegg er en viktig del av vår kulturarv, mener riksantikvar Jørn Holme som nå har fordelt penger til 13 anlegg.

Riksantikvaren har fordelt årets tilskudd til å sette i stand og vedlikeholde et utvalg av gamle fabrikklokaler og industribygg. Holme mener det er viktig for å kunne gi folk muligheten til å oppleve norsk industriarv og historie.

Riksantikvaren har siden 1991 gitt slike tilskudd etter bevilgninger over statsbudsjettet.

– Disse anleggene forteller om bredden og allsidigheten i norsk industrihistorie, alt fra treskoproduksjon til gruvedrift. Vi håper midlene skal kunne ferdigstille Spillum Dampsag & Høvleri på Namsos og Salhus Tricotagefabrik utenfor Bergen. Begge disse anleggene er i dag museum, sier Holme.

De øvrige som har fått penger fra tilskuddspotten i år er Fetsund lenser, Folldal gruver, Neptun sildoljefabrikk, Næs jernverk, Kistefos Træsliberi, Klevfos Cellulose- og Papirfabrik, Rjukanbanen, Sellevåg treskofabrikk, Sjølingstad Uldvarefabrik, Tyssedalsprosjektet og Haldenkanalen.

Det er også bevilget penger til Lokaltrafikhistorisk forening i Oslo for å kunne sette i stand gamle vogner fra Holmenkollbanen.