Skal investere for 8 milliarder på 10 år

Det er store vannkraftsprosjekter på gang i vest. Bare de neste 10 årene skal BKK investere fem milliarder i ny produksjon og tre milliarder på reinvesteringer i eksisterende anlegg.

– Aktiviteten fremover kommer til å bli stor. Vi ønsker å øke kapasiteten gjennom å bygge flere nye kraftverk, samtidig som flere av dagens kraftverk nærmer seg pensjonstilværelsen og har et skrikende behov for oppgradering, slår divisjonssjef Ketil Konglevoll i BKK fast.

Ett av vannkraftprosjektene som trolig står for tur i Hordaland, er et nytt kraftverk som skal erstatte det 100 år gamle Frøland kraftverk i Samnanger. Kraftverket er det eldste i BKK-porteføljen, og det har et stort behov for å rehabiliteres.

Halv milliard i Samnanger
Derfor har BKK sett på nye og mer effektive alternativer for å utnytte vannkraften som i dag brukes i Samnanger.

– Vi har søkt om konsesjon for nytt kraftverk i Aldalen og nytt kraftverk på Frøland som to alternativer. Aller helst ønsker vi å realisere Aldalen-prosjektet for å få et enda større fall inn til kraftstasjonen. Et slikt prosjekt vil gi en produksjon tilsvarende strømforbruket til 11 300 husstander årlig, noe som gir en nettoøkning på 80 GWh fra dagens produksjon, forklarer Konglevoll.

Prosjektet – uavhengig av hvilke av de to alternativene man lander på – har en prislapp på rundt en halv milliard kroner.

– Kraftstasjonen skal etter planen bygges inne i fjellet. Det er tunneler som skal drives, en fjellhall må skytes ut og betongarbeidene inne i selve fjellhallen kommer til å bli omfattende, sier Konglevoll, som venter en avklaring på konsesjonssøknaden om ett år.

700 millioner i Masfjorden
Et tilsvarende anlegg til 700 millioner kroner i Matre i Masfjorden kommune, er også på gang.

– Også der er planene å bygge ny fjellhall, drive nye tunneler og opprette et nytt inntak. I tillegg er det mulig vi skal lage en sjøfylling, sier Konglevoll.

Investeringen vil bety mye for å løfte BKKs produksjonsevne. Matre-anlegget er allerede i dag et av kraftselskapets viktigste bærebjelker.

– I dag er det to vassdrag som går inn i samme stasjon. Planen er å bygge ny kraftstasjon for ett av disse to vassdragene. Det vil gi økning tilsvarende strømforbruket til 2 500 hustander. Her har vi fått konsesjonsfritak etter vannressursloven, og vi er allerede i gang med et forprosjekt. Går alt etter planen, håper vi å være gang med arbeidet mot slutten av året, sier Konglevoll.

Småkraft
I tillegg til å utnytte eksisterende vannkraftsressurser bedre, kommer også BKK å investere i helt nye vannkraftsprosjekter de kommende årene. Ett av dem er småkraftanlegget Eikemo i Vaksdal kommune. Nylig fikk BKK konsesjon fra NVE til å bygge ut småkraftverket som kan få en årlig produksjon på 12,3 GWh – tilsvarende forbruket i over 600 eneboliger.

– Dette prosjektet har en prislapp på mellom 60 og 70 millioner kroner, og arbeidene inkluderer blant annet driving av en sjakt og en kraftstasjon som skal bygges i dagen, sier Konglevoll.