Mer kraft og lavere priser

Vi går mot stort kraftoverskudd og lavere strømpriser i årene fram mot 2020-2030, varsler Energiutvalget, som mandag overleverte den endelige rapporten til olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Energiutvalget ble oppnevnt 4. mars i fjor, og etter planen skulle det overlevere sin innstilling til Olje- og energidepartementet innen 1. mars i år.

– Om ikke annet har vi holdt fristen rimelig bra, spøkte lederen av den regjeringsutnevnte energiutredningen, Olav Akselsen, på pressekonferansen mandag.

Akselsen sier, ifølge ABC Nyheter, at vi nå går inn i en periode med økt kraftproduksjon i Norden.

– Det gjør at prisene sannsynligvis vil være lave, mens andre land vil få høyere kraftpriser, sier Akselsen, som har en fortid som olje- og energiminister.

Han overrakte den 312 siders rapporten til olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– Vi skal nå sette oss grundig inn i rapporten fra Energiutvalget, sier statsråden.

– Ikke vesentlige høyere pris

Utvalget viser til at den nye avtalen med Sverige om grønne sertifikater som via en avgift på strøm skal subsidiere fornybar kraft, skal gi 26,4 terrawattimer – om lag en femdel av norsk produksjon i dag – ny fornybar kraft i perioden 2012-2020.

– Det krever 120-150 milliarder kroner i investeringer. Men en økt kraftproduksjon krever andre priser enn vi har i dag for at dette skal bli tilgjengelig, sier Akselsen.

På spørsmål om strømprisene bør være lave av hensyn til forbrukerne, eller høye av hensyn til energisparing og miljø, svarer Borten Moe dette:

– For min del har jeg ikke ønske om vesentlig høyere strømpris.

Dermed går Borten Moe imot regjeringskollega og miljøvernminister Erik Solheim, som mener at høyere priser er en forutsetning for energisparing.

Grundig rapport

Energi Norge mener rapporten inneholder viktige føringer for energipolitikken de kommende årene.

– Utvalget fastslår at det blir et betydelig kraftoverskudd i Norge og peker på mulighetene dette gir for kraftintensiv industri og for at Norge gjennom magasinert vannkraft kan skape nye verdier som Europas «batteri». Dette forutsetter forsterking av kraftnettet og nye mellomlandsforbindelser, noe utvalget selv påpeker, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Energiutvalget er også tydelig på at konsesjonsbehandlingen av nye nett- og kraftprosjekter må gå raskere. Behandlingstiden i Sverige er kortere, noe som virker konkurransehemmende på norsk næringsliv når elsertifikatloven skal omsettes i ny fornybar kraftproduksjon. Utvalget foreslår å innføre tidsfrister for myndighetenes saksbehandling, samt tiltak for å unngå dobbeltarbeid mellom Norge vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet. Energi Norge mener dette er svært positive signaler.

– Energipolitikken vil ha stor innflytelse på mulighetene for vekst og verdiskaping, forsyningssikkerhet og bekjempelse av klimaproblemene. Mange av enkelttiltakene rapporten peker på, er godt nok utredet til at de kan iverksettes straks. Det er ikke nødvendig å vente på en fremtidig stortingsmelding for å komme i gang, fastslår Ulseth. (©NTB