Felles mål for framtidas byggenæring i et Bygg21

Regjeringens stortingsmelding om bygningspolitikk ventes lansert i løpet av året. Statsråd Liv Signe Navarsete har allerede presentert ideen om etablering av en felles strategi for næringen, Bygg21, som ett av virkemidlene for å oppnå målene i en helhetlig bygningspolitikk. Byggenæringen står overfor store utfordringer – utfordringer som best kan løses gjennom felles mål for Norges nest største næring.

Kim Robert Lisø

Direktør Skanska Teknikk

Andre gjestekommentatorer

Audun Lågøyr, BNL

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Petter Eiken, Skanska

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Forskning, utvikling og innovasjon er i følge statsråden tema som må inkluderes i en framtidsrettet bygningspolitikk. Hun peker også på at næringen må ta i bruk eksisterende kunnskap, og omsette den i praksis. Klimautfordringene, befolkningsvekst og demografi, kompetanse, utdanning, rekruttering og økt internasjonalisering er også sentrale stikkord som vil utfordre byggenæringen nasjonalt og internasjonalt i årene som kommer. Norge har i dag en ledende rolle i internasjonal klimaforskning, men det har vært forsket alt for lite på mulige konsekvenser av klimaendringer i det bygde miljø.

Statsråd Navarsete har etter uværet i mellomjulen oppfordret byggenæringen til allerede nå å utvikle løsninger som tåler været og klimaet i framtiden. Et endret klima vil påvirke hvor vi kan bosette oss og vil ha konsekvenser for byggeskikken i Norge. ”Det kreves et solid kunnskapsgrunnlag for å forstå de klimaendringer som er i ferd med å ramme oss og hvordan vi tilpasser oss disse klokt og samfunnsøkonomisk effektivt”, skriver Forskningsrådets administrerende direktør, Arvid Hallén, i en glimrende kronikk i Aftenposten 22. februar d.å. Nye løsninger og metoder for vurdering av risiko knyttet til endringer i lokale klimaforhold er nødvendige for å imøtekomme disse utfordringene. SINTEF setter derfor nå i gang et nytt stort forskningsprogram i samarbeid med myndighetene og byggenæringen, Klima 2050, hvor ambisjonene er å styrke landets rolle innenfor studier av konsekvenser av framtidige klimaendringer på bygninger og infrastruktur. Et slikt program vil være en viktig del av en felles strategi for næringen.

En byggenæring med kort tidshorisont og uklare ambisjoner er ikke troverdig som pådriver for en bærekraftig utvikling av bygninger og infrastruktur. Det er derfor ikke bare fornuftig med en helhetlig kompetanse-, forsknings- og utviklingsstrategi for næringen – det er helt nødvendig. En slik strategi vil bidra til at næringen kan samles om felles mål for en bærekraftig utvikling, i tråd med SINTEFs og NTNUs felles innspill til arbeidet med stortingsmeldingen. En mer utviklingsorientert og kunnskapsbasert næring vil være et fundamentalt bidrag til økt kvalitet og produktivitet i næringen.

Skanska ser fram til å bidra til realiseringen av målene i et kommende Bygg21. Kompetanse, eller summen av kunnskap, ferdigheter, erfaringer og holdninger, er trolig den viktigste faktoren for økt kvalitet og robusthet i bygningsmassen. I Europa representerer byggsektoren over 40 prosent av alle klimagassutslipp. Ifølge FNs klimapanel er det også i denne sektoren at utslippsreduserende klimatiltak er mest lønnsomt. Uansett, reduksjon av klimagassutslipp og nye løsninger for klimatilpasning er to sider av samme gode sak. Gjennom Powerhouse-alliansen ønsker vi å utfordre dagens byggekonvensjoner, og å utarbeide banebrytende konsepter for energipositive bygg på kommersielle vilkår. Og, det er betydelige kommersielle gevinster ved å velge grønne, miljøriktige løsninger – det vet vi. Utvikling av nye løsninger og prosesser er også sentrale elementer i næringens egen kompetanseutvikling.