Det flygende tårn i Kristiansand

I disse dager reiser branntårnet i Rådhuskvartalet i Kristiansand seg fra bakken, eller rettere sagt grunnen forsvinner under tårnet. For å gjøre dette mulig er tårnet sikret med nye fundamenter og en solid avstivning i stål.

En allianse bestående av Kaspar Strømme og Kruse Smith (totalentreprenører), HRTB Arkitekter, Rambøll (prosjektering), YIT (elektro og ventilasjon) og Halvard Thorsen (rørlegger) er i full gang med å bygge ut prosjektet Rådhuskvartalet, som skal bli et nytt administrasjonssenter for Kristiansand kommune.

- En betingelse for utbyggingen var at sentrale elementer av eksisterende bygninger skulle tas vare på, og derfor er både fasade mot torg og branntårn sikret og skal bli viktige elementer i nytt bygg, forteller prosjektleder Richard Strømme i Kaspar Strømme AS.

Han forklarer videre:
- Først ble eksisterende fundament av stablet stein sikret med påstøp av betong på begge sider, for å sørge for at den hang sammen. Deretter ble det kjerneboret gjennom den opp til to meter tykke grunnmuren, slik at man kunne tre gjennom åtte store ståldragere. Dragere ble støpt inn for å sikre god overføring av krefter til tårnet, og stålkjernepeler ble boret ned til fjell ved alle bjelkeender (totalt 16 peler). For å unngå setninger ble tårnet ”jekket opp”, før sammenkobling mellom dragere og peler ble utført. Rundt tårnet ble det så etablert en solid avstivning i stål, for å sikre at tårnet ikke skulle kunne blåse over ende. Når alt dette var utført kunne tårnet løsnes fra den gamle brannstasjonen, slik at denne kunne rives. I disse dager ser man resultatet av et halvt år med sikrings- og rivingsarbeider. Tårnet vil i en liten periode framover være et spektakulært syn i Kristiansand Sentrum, inntil det gradvis blir integrert i det nye bygget. De involverte i løsningen forsikrer at de sover godt om nettene, selv når vinden uler utenfor soveromsvinduet.