Behov for enda flere takstmenn

322 kandidater ble ferdig utdannet som takstmenn fra Norges Eiendomsakademi ifjor. Det er ny rekord, men målet er at antallet skal videre opp.

– Klimaendringer, stormer og uvær øker behovet for kandidater med spesialisering innen skadetaksering. Etterspørselen etter slik kompetanse er stor, og studieretningen har blitt mer populær, sier Henning K. Møllerløkken, administrerende direktør i Norges Eiendomsakademi.

Fortsatt er det llikevel tilstandsanalyse og verdivurdering som samler flest studenter. Disse velger etter endt grunnutdanning en fordypning i næringseiendom, landbruk eller bolig.

– Også innen markedet for boligtaksering er det grunn til å forvente vekst, og dermed er det behov for flere kandidater. Bruken av boligsalgsrapporter med en grundigere tilstandsanalyse enn det er i en enkel takst, vil trolig øke. Dermed øker også behovet for flere kvalifiserte takstmenn.

120 studiepoeng
Ni av ti nye takstmenn tar sin utdanning ved Norges Eiendomsakademi. Studiet inngår i etter- og videreutdanningstilbudet for ingeniører ved Høgskolen i Østfold. Undervisningen er en kombinasjon av nettbaserte programmer og dagssamlinger en rekke steder i landet.

I tillegg til grunnleggende utdanning i taksering og eiendomsforvaltning består studietilbudet av spesialisering innen bygningsskade samt verditaksering av boliger og næringseiendommer. Til sammen kan utdanningen gi inntil 120 studiepoeng, noe som tilsvarer to års utdanning på full tid.

For å kunne ta oppdrag som takstmenn sertifiseres kandidatene i tillegg av Norges TakseringsForbund.

Semesterstart
– Til vårsemesteret som starter nå er det påmeldt 230 studenter. En økende andel er ingeniører eller personer som har en akademisk bakgrunn. Kravene for å bli takstmann har økt, blant annet når det gjelder kunnskap om bygningsfysikk og konstruksjonslære, sier Møllerløkken.

Norges Eiendomsakademi utdanner nå mer enn dobbelt så mange kandidater som for fem år siden. Møllerløkken mener veksttakten bør bli tilnærmet den samme de neste årene.

– Til sommeren innføres reglene som innebærer at mange typer byggeprosjekt må gjennomgås av en uavhengig kontrollør for å få ferdigattest. Denne oppgaven er det naturlig at takstbransjen er forberedt på å ivareta. Også dette krever betydelige ressurser, sier han.