Kjøpers marked på hyttefjellet

Kjøpers marked, sier meglerbransjen om hyttesalget på fjellet i disse dager.

– For fritidseiendommer på fjellet er det definitivt kjøpers marked, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff). Han trekker fram blant annet det totale utbudet av fritidsboliger, som er høyere enn foregående år, den store byggeaktiviteten og den flate prisutviklingen.

Salget av fritidsboliger på fjellet gikk ned med 19 prosent i fjor, mens prisnivået var det samme som i 2010. Det viser en markedsanalyse som TNS Gallup har utarbeidet for Eff.

Christian Haatuft hos Eiendomsmegler 1 har omsatt en rekke hytter i Geilo-området, og bekrefter at det er langt mellom budrundene.

– Ofte går jeg i forhandlinger med kjøper for å komme overens om en pris. Det er få budrunder, sier han til NTB.

Meglerne som kjenner hyttemarkedet mener at kjøper er i en god posisjon ved forhandlinger om en overdragelse.

– Slik situasjonen og markedet er nå, har kjøper gode kort på hånden, sier Haatuft.

Eiendomsmegler Tore Rugsveen i DnB merker at de som nå er ute etter hytter på fjellet, ofte har spesifikke krav om beliggenhet og komfort.

– Mange vil gjerne ha hytte i et område de kjenner fra før og der de har venner og kjente, sier Rugsveen som selger hytteeiendommer i Ringsaker, blant annet på alt mer populære Sjusjøen.

I 2011 ble det solgt 1.798 fritidsboliger på fjellet mot 2.218 året før. Gjennomsnittsprisen for en hytte på fjellet var 1.709.000 kroner i fjor.

– Den flate prisutviklingen skiller seg vesentlig fra utviklingen i boligmarkedet, som har hatt betydelig prisoppgang de senere årene. For flere av Norges mest populære vintersportssteder har både antall solgte hytter og prisene gått ned i 2011, sier Laugen i Eff.

De kjente vintersportsstedene dominerer likevel salgsstatistikken og prisbarometeret. I 2011 ble det solgt 103 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune.

Hemsedal er landets dyreste hyttekommune. Der var snittprisen per fritidsbolig på 2.647.000 kroner i fjor. Stive priser er det også i Øyer kommune med en snittpris på 2.534.000 kroner.

Sterkest utvikling fra 2010 til 2011 har det vært i Krødsherad (med Norefjell), der prisene har økt med hele 40 prosent.

– Nærheten til Oslo kan forklare mye av den prisoppgangen, men det er usikkerhet knyttet til tallene siden det er omsatt relativt få hytter, sier Laugen.