Sårbar kraftsituasjon i Finnmark

Mens sprengkulda herjer, har Øst-Finnmark bare én strømkilde tilgjengelig.

– Én stor feil til, og vi hadde vært helt uten strøm, sier informasjonssjef Odd-Asbjørn Brovold i Varanger Kraft til avisa Finnmarken.

Torsdag falt kraftlinja som går fra Finland til Finnmark ned ved Skiippagurra i Tana. Dette førte til et kort strømbrudd, som følge av at Statnett måtte koble om strømforsyningen. Øst-Finnmark befinner seg i nå i en sårbar kraftsituasjon.

– Linja fra Finland står for mye av sikkerheten, og den er viktig for oss. At den falt ut, gjør at vi får all strømmen vest og sørfra, sier han.

Men fordi det er feil på en transformator i Kvandal nord i Nordland også, står Øst-Finnmark igjen med bare én forsyningskilde.

Spesielt i kombinasjon med kulda som har preget østfylket den siste tiden, fører kraftlinjebruddene utfordringer med seg.

– Vi får en sårbar forsyningssituasjon. Når det er så kaldt, går jo strømforbruket opp, og det blir en stor belastning på nettet vårt, sier Brovold til avisa.

Dersom kuldeperioden fortsetter, kan det bli aktuelt for Statnett gi pålegg om strømrasjonering. Statnett har menn ute i felten, men det er uvisst hvor lang tid arbeidet vil ta.