OBOS-dommen blir stående

Seieren de ti oppsagte medarbeiderne i Exact-OBOS Eiendomsmeglere AS vant over sin tidligere arbeidsgiver i lagmannsretten, blir stående. Høyesterett har forkastet en anke fra OBOS.

I februar 2009 valgte OBOS å legge ned Exact-kjeden og sa opp eiendomsmeglerne som tilhørte denne virksomheten.
Ti av totalt circa 60 meglerne som ble sagt opp, gikk til søksmål mot sin arbeidsgiver Exact-OBOS Eiendomsmeglere AS med påstand om at oppsigelsene var ugyldige. Ifjor ga lagmannsretten meglerne medhold i at oppsigelsene var ugyldige og at arbeidsgiver urettmessig hadde krenket meglernes rett til ny stilling i selskapet.

Syv av meglerne hadde krevd jobben tilbake og vant frem med dette. I tillegg ble OBOS dømt til å betale erstatning på drøyt 4,7 millioner kroner for økonomisk tap og oppreisning. Selskapet måtte også dekke meglernes saksomkostninger på nær 3,6 millioner.

Dommen ble anket til Høyesterett, som nå har avvist anken. Lagmannsrettens dom blir dermed stående.

– Dommen er viktig fordi den viser at arbeidsgivere som har et saklig behov for å redusere antall ansatte, må gjennomføre en slik nedbemanning forsvarlig. Loven har regler som må følges. Utvelgelsen av ansatte som rammes må være saklig. I tillegg skal arbeid sgiver informere og drøfte behovet for nedbemanning med de ansatte før en beslutning tas, sier advokat Jens Kristian Johansen i advokatfirmaet Grette, som har bistått åtte av meglerne.

Brudd på saksbehandlingsreglene kan medføre at oppsigelsene blir ugyldige, påpeker han.

– I denne saken er det ikke bestridt at arbeidsgiver hadde anledning til å nedbemanne, men utvelgelsen bygget ikke på en forsvarlig saksbehandling, og en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven ble brutt, sier Johahsen.

I retten la han betydelig vekt på at arbeidstakere som rammes av nedbemanning har rett til å bli ansatt igjen dersom arbeidsgiver innen kort tid oppbemanner.

– Arbeidsgiver kan heller ikke kreve at arbeidstaker fraskriver seg retten til å prøve oppsigelsens gyldighet for å få tilbud om ny ansettelse. Dette krenker den fortrinnsretten som mine klienter har vunnet frem med, sier Jens Kristian Johansen.