Fellesforbundet skuffet over EFTA-dom

Fellesforbundet er skuffet ove dommen fra Efta-domstolen som slår fast at det ikke er lov å allmenngjøre reise, kost og losji.

Dommen gjelder de ni verft som med støtte fra Norsk industri og NHO gikk til sak mot staten og vedtaket om å allmenngjøre deler av Verkstedoverenskomsten ved ni norske verft. – Vi vil selvsagt studere denne dommen nøye, men ut i fra det som så langt er de overordnede konklusjoner er dommen skuffende, sier forbundsleder Arve Bakke. Vi er imidlertid glade for at Efta-domstolen har gitt staten medhold i at det er lov å allmenngjøre arbeidstida på 37,5 timer. Arbeidsgiverne mente at det var den lovbestemte 40 timers uka som skulle legges til grunn.

Det tredje spørsmålet som Efta-domstolen skulle svare på, var spørsmålet om det var lov å allmenngjøre et 20 prosent påslag på timelønna ved reiseoppdrag. Her sier retten at direktivet «i prinsippet» er til hinder for å allmenngjøre et slikt tillegg, med mindre det er begrunnet i tvingende allmenne hensyn. Dette er det opp til Borgarting lagmannsretten å avgjøre. Arve Bakke mener at det er viktig å få det siste spørsmålet rettslig avklart.