Endrede gebyrregler for Konkurransetilsynet

Fornyingsdepartementet har endret reglene for hvordan Konkurransetilsynet kan beregne gebyrer for brudd på forbudene i konkurranseloven

De nye reglene gjør det klart at tilsynet skal kunne anvende samme fremgangsmåte som EFTAs overvåkningsorgan og Europakommisjonen ved beregning av disse gebyrene. - Jeg er glad for at vi nå får et regelverk som gir større gjennomsiktighet og forutsigbarhet for aktørene, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Forskriften om utmåling av gebyr fastsatte før endringene at foretak kan bli ilagt gebyr på inntil 10% av foretakets omsetning. Endringene anskueliggjør i større grad enn tidligere regler hvordan Konkurransetilsynet kan finne frem til hvor på skalaen mellom 0 og 10% et gebyr skal ligge. Det kan bl.a. tas utgangspunkt i et beløp som utgjør inntil 30% av foretakets omsetning i det markedet en overtredelse gjelder. Dette kan multipliseres med antall år foretaket har deltatt i overtredelsen.

Nytt i forhold til regelendringene som har vært på høring, er at tilsynet får en rett til å bruke den anviste fremgangsmåten ved utmåling av gebyr mens det opprinnelige forslaget ga tilsynet en tilsvarende plikt. Nytt er også et krav om at Konkurransetilsynet skal opplyse om hvilke momenter det er tatt utgangspunkt i ved utmålingen og hva som har hatt særlig betydning for resultatet.

Tingretten vil, som tidligere, kunne endre og oppheve Konkurransetilsynets gebyrvedtak.