Tar Norges Banks beslutning til etterretning

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 1,75 prosent til etterretning, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Usikkerheten om den økonomiske utviklingen internasjonalt er stor. Ny informasjon tyder på svakere vekst i internasjonal økonomi, særlig i Europa. OECD og andre prognosemiljøer har nedjustert sine vekstanslag for de kommende årene. Svakere vekst vil gjøre det vanskeligere å få ned den høye arbeidsledigheten og håndtere statsgjelden i utsatte euroland. Det er blitt lansert en rekke tiltak for å takle statsgjeldskrisen og bidra til finansiell stabilitet i Europa, sist på toppmøtet i EU 8. og 9. desember. Situasjonen er likevel svært krevende, sier finansministeren.

- Norge har så langt klart seg bra. Aktiviteten har holdt seg oppe, og arbeidsledigheten er lav. Problemer i våre naboland påvirker likevel også oss, og særlig våre eksportrettede næringer. Konkurranseevnen framover er viktig. Vi må være forberedt på at veksten framover kan bli lavere enn lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet 2012, der vi anslo en vekst i BNP for Fastlands-Norge om lag på linje med det historiske gjennomsnittet både i 2011 og 2012, sier finansministeren.

- Vårt beste forsvarsverk er fortsatt å holde orden i eget hus. Rammeverket for den økonomiske politikken hjelper oss med det. Pengepolitikken er førstelinjeforsvaret. Sammen med handlingsregelen for finanspolitikken, gode regulerings- og tilsynsordninger i finansmarkedene og det inntektspolitiske samarbeidet, kan pengepolitikken bidra til å stabilisere utviklingen i økonomien, også i vanskeligere tider. Regjeringen følger situasjonen nøye og har den nødvendige beredskap, sier finansminister Johnsen.