Vindmøllen blåste på havet

Alle dem som tror at vindmøller skal løse verdens energiproblemer, fikk seg litt av en støkk da testanlegget til Sway Turbine i Øygarden i Hordaland bokstavelig talt blåste på havet i stormen nylig.

Det hører med til historien at Enova har bevilget 137 millioner kroner i støtte til en fullskala testturbin i prosjektet.

Turbinen er en miniversjon av det Sway Turbine håper skal bli en stor strømgenerator til havs. Den ble åpnet med brask og bram med næringsminister Trond Giske til stede i juni i år, skriver Bergens Tidende.

Direktør Michal Forland i Sway bekrefter at turbinen er gått til bunns. Mannskaper leter nå etter turbinen i Hjeltefjorden.

Prosjektprisen har vært anslått til cirka 400 millioner kroner.

Mange har stilt seg kritisk til mange av de store vindmølleanleggene til sjøs. Problemet med slike anlegg er at de ikke produserer strøm når det er stille. Det gjør de heller ikke når det blåser for mye. Da må de stanses. For lite eller for mye vind duger ikke.

Dersom møllene i havet havarerer på samme måte som testmøllen som sto på land, ja, da kan dette virkelig bli et dyrt strømeventyr.

Noen snakker om å legge sjøkabler fra Norge og til Dogger Bank i Nordsjøen hvor et enormt vindmølleanlegg skal bygges, for å forsyne Storbritannia med strøm. Når vindmøllene ikke produserer, er det meningen å levere vannkraft fra Norge for å sikre britene en jevn forsyning. Det tror vi kan bli kostbart både for norske forbrukere og for norsk industri.