Et sted for læring også i byggeperioden

Statsbygg er i full gang med å bygge nytt høgskolebygg på Kronstad i Bergen. Grunnarbeidene er nesten ferdig, og nybygget på 51 000 kvadratmeter er i ferd med å reise seg.

Skolen skal ta i mot studenter fra ingeniørutdanningen, lærerutdanningen og helse- og sosialfag. Totalt 4400 studenter og 500 ansatte vil få sin arbeidsplass her.

Men ingeniørstudentene trenger ikke vente til bygget står ferdig i 2014. Allerede nå får de komme og lære om hvordan betongkonstruksjoner reiser seg i det virkelige liv – ikke bare via lærebøkene.

Omtrent 30 av dagens tredjeklassestudenter besøkte nylig byggeplassen. Der fikk de først en orientering av Statsbyggs prosjektsjef Arne Solberg, deretter ble de vist rundt på nybygget, og fikk studere betongarbeider i flere faser.

– Vi i Statsbygg synes det er veldig hyggelig å kunne ta imot studenter allerede nå, sier Solberg. Det er studentene vi bygger for, og det er flott at vi kan bruke selve prosjektet også som en læringsarena. Samfunnet bruker mye penger på dette prosjektet, og da er det positivt at vi kan dra nytte av det også i byggeperioden.

Ingeniørstudent Trine-Lise Hole Isager er veldig fornøyd. – Nå kan vi se at mattestykkene vi holder på med blir til noe konkret, noe fysisk som det går an å ta på!

Knut Kismul , som er lærer på Høgskolen, synes det er et flott samarbeid med Statsbygg.

– Vi har brukt prosjektet på flere måter i undervisningen, og jeg vil nok komme tilbake med flere studenter etterhvert.

Bygget har en kostnadsramme på 2,4 milliarder, og er det største prosjektet Statsbygg har i produksjon for tiden. Det er tegnet av HLM Arkitektur og Plan AS og CUBO Arkitekter AS og bygges på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Betongentreprisen er på ca 250 millioner, og utføres av Skanska Norge AS.