Kilden vant finsk stålpris

Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand vant en finsk stålbyggpris for 2011. Det er den finske foreningen Suomen Teräsrakenneyhdistys som gir prisen årlig til det beste stålbyggprosjektet.

Prisen ble tildelt i går på Stålbyggdagen i Helsinki.

Ruukki sto for detaljplanlegging, produksjon og montering av byggets stålkonstruksjoner.

Kilden er bygd av en innovativ kombinasjon av materialer: stål, tre og stein. Øvre del av fasaden mot havet er bølgeformet, en form som også fortsetter i byggets indre tak. Byggets øvre del bæres av fire bøyde stålbjelker, som står på 25 meters avstand fra hverandre. Fasaden er kledd med lokal eik.

- Ved detajlplanleggingen og produksjonen av stålbygget tok vi hensyn til at konstruksjonene laget av ulike materialer skulle passe sammen. Byggets krevende konstruksjonsløsninger forutsatte en særdeles stor målpresisjon, og sammenføyningen ble gjennomført med prefabrikkerte bolteforbindelser. En ytterligere utfordring i prosjektet var planleggingen og gjennomføringen av konstruksjonen som bærer byggets bølgeformete fasade, konstaterer Michael Porko, direktør for prosjektvirksomheten i Ruukki Construction, Norge.

Ved byggingen av Kilden brukte man en bygginformasjonsmodell som ble oppdatert i sanntid med data fra prosjektets ulike parter.

Ruukkis leveranse startet i oktober 2009 og ble fullført i mars 2010. Stålkonstruksjonene ble laget på Ruukkis fabrikk i Peräseinäjoki, Finland.

Arkitekt:
ALA Architects LTD i samarbeid med SMS arkitekter AS.
Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta og Samuli Woolston med Erik Sandsmark

Prosjektledelse: FAVEO
RIB: Multiconsult
Entreprenør: AF Gruppen AS