Kvikkleire kartlagt i Oslo

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennomført kartlegging av kvikkleiresoner i Oslo kommune. Det er påvist seksten kvikkleiresoner lokalisert langs Alnavassdraget.

To soner har høyeste faregrad og en sone er plassert i høyeste risikoklasse.

- Det aller viktigste vi gjør for å unngå skred er å kartlegge og deretter å informere om hvordan man unngår å utløse skred. Kvikkleirekartene vi lager er et viktig informasjonsverktøy for blant annet kommuner og grunneiere, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE Anne Britt Leifseth.

Ved aktiv bruk av kartene kan kommunen forhindre aktivitet som kan utløse skred i områdene. I tillegg vil grunneiere med kunnskap om lokale forhold kunne følge med på om situasjonen endrer seg over tid, for eksempel om elva graver eller ved bygge- eller graveaktivitet i området.

Oslo kommune har en mengde data fra ca 200 000 borepunkter og 12 000 prøveserier i undergrunnsdatabasen. Tilgangen på deler av dette materialet gjør at klassifiseringen er mer presis enn det som er normalt i dette kartleggingsarbeidet.

- Mange spør om det er trygt å bo på kvikkleire. Så lenge det ikke foregår ukontrollert byggeaktivitet, graving eller at elva graver, så er det liten sannsynlighet for at et skred utløses, sier Leifseth.

For alle soner som er kartlagt i Norge gjøres en samlet vurdering av hvor NVE skal gjøre mer detaljerte utredninger. Disse utredningene retter seg mot eksisterende bebyggelse og infrastruktur og ender opp i en vurdering av behov for sikringstiltak.

Rapporten med kartene kan du laste ned her

Mer om kartlegging av kvikkleire i Norge