Gatene rundt UD sperres fra mandag

Gatene rundt Utenriksdepartementet sperres fysisk for biltrafikk fra mandag. Bare biler med spesiell tillatelse kan kjøre inn til bygningene.

 

– Bakgrunnen for avsperringen er jo kjent, og det er signaler fra ansatte i UD som har følt seg usikre, som gjør at vi nå setter i verk midlertidige tiltak for å hindre uvedkommende biltrafikk inn til UD-kvartalet, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Sperringen ved krysset Kronprinsens gate/Henrik Ibsens gate vil bli stående oppe hele tiden, mens biler som har et ærend i UD, vil kunne kjøre inn ved Ingeniørenes Hus litt lenger nede i Kronprinsens gate, via Arbiensgate eller Løkkeveien. Der kan sperringen heves og senkes ved behov i løpet av tre sekunder. Omkjøringen vil bli skiltet.

Sperringene vil ikke få noen betydning for kollektivtrafikken. Det vil også være mulig for utrykningsbiler å komme inn til bygningene som huser UD.

Før 22. juli

Sperringen mot Henrik Ibsensgate var ferdig allerede i vår, før terrorangrepet 22. juli. Men fordi de øvrige sperringene ikke var klare, har det ikke vært noe poeng i å ta den i bruk.

Når det gjelder fysiske sperrer rundt de øvrige bygningene der regjeringen holder til, er det politiet som avgjør om det er nødvendig.

– Men flere av de lokalene vi fikk tilbud om etter terroranslaget kunne vi ikke bruke fordi sikkerheten for de ansatte ikke kunne ivaretas på en god måte, sier Aasrud.

Hun legger til at alle de midlertidige lokalene som regjeringen benytter seg av i dag, er sikkerhetsvurdert.

– Men vi legger stor vekt på at vi fortsatt skal ha et åpent samfunn, sier hun.

Slottet og Stortinget

Statsministerboligen er allerede sikret. Når det gjelder sikkerheten rundt Slottet og Stortinget er det opp til de to institusjonene selv i samarbeid med politiet å komme fram til nødvendige tiltak, opplyser fornyings- og administrasjonsministeren.

– Det er ikke alle sikkerhetstiltak vi offentliggjør, men akkurat dette rundt UD var det viktig å informere allmennheten om fordi det innebærer stenging av offentlige gater.

Seniorrådgiver for sikkerhet i UD, Olaf-Dag Baraldsnes, opplyser at de ansatte er svært glade for at bygningene nå blir sikret fysisk mot biltrafikk. 7. juniplassen vil bli avstengt over fortau ved utplassering av blomsterkasser av betong ut mot Henrik Ibsens gate.