Norske oljekroner investert i EUs krisefond

Oljefondet kjøpte tidligere i år andeler i EUs krisefond.

Investorene i Statens pensjonsfond – Utland, bedre kjent som Oljefondet, klinket til da det ble utstedt obligasjoner i det midlertidige stabiliseringsfondet (EFSF) for eurosonen tidligere i år.

– Vi har investert i dette fondet, og vi vil vurdere det på nytt ut fra vanlige kriterier som forventet risiko og avkastning, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie i Norges Bank til NTB.

Styrke krisefondet
Under helgens EU-toppmøte i Brussel sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt at Oljefondet kan være med og løse finanskrisen i eurolandene.

– Både det norske oljefondet og kinesiske penger er interessante i en diskusjon om hvem som har ressurser å tilby i Europas gjeldskrise, sa Reinfeldt til Adresseavisen, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Tema for møtet var hvordan det midlertidige stabiliseringsfondet (EFSF) for eurosonen kan styrkes. Ifølge Reinfeldt handler diskusjonen også om å utvide universet av mulige investorer.

– Uaktuelt
KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sier på sin side at norske oljepenger ikke må bli noen redningsplanke for gjeldstyngede EU-land.

– Det må være uaktuelt for Norge å være redningen for et EU-system som ikke makter å finne varige løsninger på medlemslandenes problemer, sier han.

KrF mener EU selv må løse krisen:

– Pensjonsfondet er ikke ment å være et høyrisikofond, og det er langt mer naturlig at europeiske banker tar tap enn at Norge skal gamble i et slikt spill. KrF forventer at dette er signaler som blir gitt fra regjeringen til EU-systemet, sier Syversen.

Fare for tap
Oljefondet er med sin verdi på over 3.000 milliarder kroner, eller rundt 388 milliarder euro, nesten like stort som EUs redningsfond EFSF, som teller 440 milliarder euro.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole sier at Norge nok kunne redde ganske mye for EU, men tviler på om det er aktuelt.

– Jeg ser ikke helt hvorfor vi skal gjøre det, med mindre det er en lukrativ investering. Da må det stilles store garantier til veie. Jeg tror det er stor fare for tap, sier han.