Eiendomsskatten følger partiskiller

Hvis eiendomsskatten er avgjørende for hvilken stemmeseddel du plukker ut 12. september, tyder mye på at du kan stole på løftene fra politikerne.

For selv om nesten halvparten av kommunene med Frp-ordfører og mer enn halvparten av Høyre-ordførere driver inn eiendomsskatt fra sine innbyggere, er det store forskjeller i hvor mye kommunen krever inn. Rødgrønne ordførere tar inn mer i eiendomsskatt enn borgerlige.

Blant de kommunene som krever inn eiendomsskatt, tok rødgrønne kommuner i 2010 inn i snitt 942 kroner mer enn de borgerlig styrte kommunene.

I snitt tok kommuner med borgerlig ordfører inn 1.727 kroner per innbygger, mens rødgrønne ordførere samlet inn 2.669 kroner. Tallene viser ikke den reelle skattesatsen, men hvor mye kommunen tar inn i eiendomsskatt per innbygger.

Åtte av ti
Dette viser en analyse NTB har gjort av Statistisk sentralbyrås oppgaver over eiendomsskatten i Kommune-Norge. Åtte av ti kommuner styrt av rødgrønne ordførere har innført eiendomsskatt. På borgerlig side er det nesten seks av ti (58 prosent).

Til tross for en sterkt uttalt skepsis til eiendomsskatt, er det ifølge SSBs registreringer åtte høyreordførere som har innført eiendomsskatt i 2010, men som ikke hadde det da kommunestyret ble konstituert i 2007. Sørreisa og Svelvik er de eneste høyrestyrte kommunene som har kvittet seg med eiendomsskatten i valgperioden. 43 av 79 høyrestyrte kommuner hadde eiendomsskatt i 2010.

Frp tar minst
Blant Frp-kommunene har det ikke skjedd endringer fra 2007 til i fjor. Åtte av 17 Frp-kommuner tar fortsatt inn eiendomsskatt. Men til gjengjeld er skattebelastningen per innbygger minst i de Frp-styrte kommunene, og den er redusert. I snitt tok Frp-ordførerne inn 952 kroner i eiendomsskatt per innbygger. Dette er en nedgang på 548 kroner fra 2007.

Høyre-kommuner med eiendomsskatt sto for innkreving av 1.821 kroner per innbygger i fjor. Dette er 287 kroner mer enn for fire år siden. Dersom du bor i en kommune som har innført eiendomsskatt, er det størst forskjell om ordføreren kommer fra Senterpartiet eller Frp. Senterparti-ordførerne tar i snitt 3.295 kroner fra hver innbygger i eiendomsskatt. Det er 2.343 kroner mer enn Frp-ordførerne.

KrF økte mest
Arbeiderpartiordførerne tar i snitt inn 2.565 kroner per innbygger i 145 kommuner. 36 av landets 181 Ap-styrte kommuner krevde ikke inn eiendomsskatt i fjor. Fra 2007 til 2010 er eiendomsskatt innført i 18 flere Ap-styrte kommuner.

I 16 av de 24 KrF-styrte kommunene ble det i fjor dratt inn eiendomsskatt for 3.124 kroner per innbygger. Det er i KrF-kommunene eiendomsskatten har økt mest når den fordeles likt mellom innbyggerne. I 2010 var skattebyrden 759 kroner høyere enn i 2007 i KrF-kommunene.

SV har ordføreren i seks kommuner. Fem av dem krever inn 3.279 kroner eiendomsskatt fra hver av innbyggerne. Venstre styrer 12 kommuner. Ni av dem tok i snitt inn 2.372 kroner fra hver innbygger. Det er mer enn i kommunene som styres av Frp og Høyre, men mindre enn i de rød-grønne kommunene og kommuner med KrF-ordfører.