Skreddersyr sikkerhetsløsning til The Shard

Da EUs høyeste bygning, The Shard, skulle reises, var arbeidernes sikkerhet av høyeste viktighet – spesielt med tanke på at den høyeste delen av bygget ville bli utsatt for vindstyrker på inntil 160 km/t.

Med erfaring fra arbeid med noen av verdens høyeste bygninger har Combisafe International vist at de har evnen til møte utfordringen ved å konstruere en skreddersydd løsning for midlertidig kantsikring.

The Shard er tegnet av arkitekten Renzo Piano – i samarbeid med arkitektene Broadway Malyan i prosjektets planleggingsfase – og bygges av hovedentreprenøren Mace. Når det står ferdig i 2012, blir det den høyeste bygningen i EU. Den vil bli 310 meter høyt og ha 72 etasjer, samt 15 tekniske etasjer i taket. Bygget er tegnet som en uregelmessig trekant fra bunn til topp, og vil være fullstendig dekket av glass. Utsiktsgalleri og frilufts-utsiktsplattform vil ligge i 72. etasje

Sikkerhet har høyeste prioritet, og Combisafe tok initiativet til å kontakte Mace og stålmontøren Severfield-Reeve Structure på planleggingsstadiet for å foreslå en innovativ tilnærming til konstruksjon av midlertidig kantsikring av bygget – midlertidig kantsikring integrert i ståldetaljene.

Sikringen av arbeiderne og mål om en rask byggeprosess med minst mulig kranløft – så vel som byggets unike kompleksitet – stilte store krav, og det ble snart åpenbart at man ville trenge et helt nytt kantsikringssystem.

Combisafes ingeniørteam fikk i oppdrag å utarbeide en løsning som kunne løftes på plass med byggets randbjelker for å fjerne behovet for installasjon i høyden; og de satte i gang arbeidet med å finne en løsning. I tillegg til å integreres i bjelkene måtte systemet også ha minst mulig vekt og vindbelastning. Det måtte også være fleksibelt – med et enkelt rekkverk til ulike feltbredder – og bestå av få deler, samtidig som det måtte støtte nett og fortetning for full høydesikring og gi arbeiderne mulighet til å sette opp kledningsfeste. Sist, men ikke minst måtte det tilpasses ulike gulvtykkelser, med rask og effektiv installasjon og fjerning som ikke krevde verktøy på byggets kanter.

Combisafe utarbeidet en skreddersydd løsning, i nært samarbeid med Mace og Severfield-Reeve Structure gjennom hele utviklingsprosessen. Med et tredobbelt rekkverk som festes i forhåndssveisede hulrom på bjelkene gir systemet mulighet for integrasjon av midlertidig kantsikring på bakkeplan. Når det er festet, løftes det ganske enkelt på plass sammen med stålkonstruksjonen. Når det er på plass, kan det justeres til en tettsittende sikringsløsning i full høyde som ikke begrenser tilgangen til kanten.

Som en del av prosjektet leverte Combisafe også Maxi Fans for fallsikring og lastesystem. På grunn av prosjektets egenart tilpasset Combisafe Maxi Fan til å tåle ekstreme vindstyrker. Combisafes lastesystem – som brukes til å laste og losse lavlastere i trange omgivelser – ble også tilpasset, slik at det kunne festes på byggets stålsøyler.