Unikt samarbeid

Det er unikt i norsk sammenheng at fem selskaper i næringslivet finner sammen om et prosjekt tuftet på miljøhensyn. Men nettopp det er tilfellet i storsatsingen Powerhouse.

Kyrre Olaf Johansen

Administrerende direktør i Entra Eiendom

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Alliansen Powerhouse består av Hydro, Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta og miljøstiftelsen ZERO. Sammen legger vi planer for å bygge Norges første og verdens nordligste energipositive forretningsbygg. Det skal ligge på Brattørkaia i Trondheim. Partene i Powerhouse signerte i slutten av april i år en samarbeidsavtale om å bygge energipositive bygg i Norge. Dette er helt unikt i norsk sammenheng. Både fordi fem ulike aktører av en betydelig størrelse har funnet sammen på tvers av skillelinjer og kompetanser, men også på grunn av prosjektets nyskapende karakter. Ambisjonen er at forretningsbygget på Brattøra, ”Powerhouse One”, skal bli det første av flere energipositive bygg i regi av Powerhouse-alliansen.

Framtidsrettet plusshus
Målet er at bygget skal gå i pluss både energimessig og kommersielt. Allerede nå starter derfor jakten på en leietaker til de attraktive lokalene. Partene i Powerhouse ønsker å utvikle næringsbygg som i løpet av sin levetid produserer mer fornybar energi enn det som til sammen blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget. Det finnes eksempler på denne type bygg lenger sør i Europa, men ikke i Norge. Powerhouse er det første av sitt slag her i landet. Bygget står tidligst klart til innflytting rundt sommeren 2013.

Utfordrende klima
Kalde vintre og stor variasjon i tilgangen til solenergi, kombinert med varme sommerdager gir klimatiske utfordringer man finner få andre steder i verden. Prosjektet er derfor spesielt utfordrende og teknologisk banebrytende. 40 prosent av verdens energiforbruk går med til å bygge og drifte bygg. Powerhouse skal utfordre eksisterende byggekonvensjoner og utarbeide banebrytende konsepter for energipositive bygg på kommersielle vilkår.

Sterke aktører
Det er ingen tilfeldighet at det er de fem nevnte aktørene som står sammen om Powerhouse. Prosjektet er stort og overveldende, og derfor må det ressurssterke forvaltere til med muskler som tåler å bære en bør av denne størrelsen. Mye gjenstår og mye kan skje underveis.

Samarbeid for miljøet
Det er uvanlig at fem større aktører samarbeider om et banebrytende prosjekt som Powerhouse. Prosjektet er stort, mye gjenstår og mye kan skje underveis. Men i enkelte tilfeller er det kanskje viktigere å tørre å sette nye mål, enn å være opptatt av begrensningene. Det gamle ordtaket om at det er bedre å se mulighetene i problemene enn problemene i mulighetene, passer kanskje godt på dette prosjektet. Når vår alliansepartner ZERO også har lykkes å få tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger til sin årlige konferanse, kan det kanskje være et bidrag til å gi prosjektet enda flere muskler.