140 meter urtetak

Betonmast Bygg Romerike har ferdigstilt et nytt verkstedbygg for Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA) på Strømmen med 140 meter tak dekket med sedum, som er en urt.

– Vi reduserte behovet for fordrøyningsanlegg for overflatevann til et minimum. Pent å se på er det og, sier Ulf Engebraaten som til daglig er anleggs- og vedlikeholdssjef ved NRA.

 – Det er morsomt å bygge et lager- og vedlikeholdsbygg hvor kvalitet er satt i høysetet. Prosjektet er viktig for oss som lokal entreprenør, kommenterer teknisk sjef Svein Rennan i Betonmast Bygg Romerike.

 Miljøgevinst og estetiske hensyn gjorde at sedumtak ble valgt da mer enn 3000 kvm tak skulle legges. Sedum er en plantefamilie av urter og sukkulenter som klarer seg med et tynt lag jord og som tåler tørke. Sedumtak vil oppta 30-40 prosent av nedbørsmengden som vil fordampe i stedet for å renne av taket.

 – Sedumtaket vil isolere mot både varmeavgivelse og overoppheting. Det vil igjen føre til redusert oppvarmings- og kjølebehov i bygget, forteller Engebraaten i NRA/NRV som ønsker å være en foregangsvirksomhet for miljøet.

Betonmast Bygg Romerike startet byggingen i oktober i 2010 og kan nå overlevere nytt verkstedbygg til NRA etter planen. Byggingen av verkstedbygget er supplert med flere mindre lagerbygg. I tillegg inngår opparbeidelse av nytt utomhusanlegg, omlegging av veiene og opparbeidelse av plasser. NRA og Nedre Romerike Vannverk (NRV) har lenge jobbet med å få samlokalisert fellesfunksjonene for å frigjøre arealer som kan benyttes til andre formål.

 – Byggherren har vektlagt det estetiske slik at anlegget blir flott også for omgivelsen. Bygget er svært funksjonelt og her vil NRA/NRV enkelt kunne tilpasse bygget til endringer i driften, spår Rennan og berømmer samarbeidet med oppdragsgiver og arkitekt.

 Arkitekter har vært Borealis Arkitekter AS og rådgivende ingeniører har vært Hjellnes Consult.

– Bygget har en langstrakt form, og vi har jobbet mye med plassering og form for at det skal være til minst mulig sjenanse for omgivelsene. Vi får gode tilbakemeldinger fra naboene så vi har trolig lykkes godt, sier arkitekt Jorun Klæmintsdottir Eliasen fra Borealis Arkitekter.

Fargevalg og byggets avtrappende volum bidrar til å artikulere fasadene. Verkstedbygget holdes i en nøktern fargeholdning mens skjermtak over portene og vegger i gjennomkjøringen er markert med farger som gir et viktig bidrag til den helhetlige løsningen. NRA/NRV skal bruke sommeren til å flytte inn i nytt verksted.