Enorme vannskader i vente

Flommen i Mjøsa fortsetter ødeleggelsene på bygninger og tomter, og områdene langs elvene Vorma og Glomma sør på Østlandet står nå for tur.

- Mange er uforberedte på hva som kan komme, mener ekspert på vannskader, Pål K. Thomassen i Cramo AS. Han mener beboerne i utsatte områder bør gjøre seg klare.

Den store flommen i 1995 gjorde betydelige skader på infrastruktur og bygg på Østlandet, kostet én person livet og samfunnet rundt 1,8 milliarder kroner. Selv om flommen som gjør sine herjinger rundt Mjøsa i disse dager ikke har samme skremmende omfang, er den allerede anslått til å ha kostet forsikringsselskapene over 200 millioner kroner.

– Flommene kommer med jevne mellomrom, men vi ser likevel ikke ut til å ta lærdom av dette. For mange kommer vannmassene like overraskende hver gang, noe som kan få alvorlige følger for mange huseiere, hevder Cramos avdelingsleder for miljø, varme og tørk, Pål K. Thomassen.

Alle mann til pumpene
Cramo AS har hatt unormalt stor pågang på utleie av lensepumper og lettvektspumper de siste dagene, og leveransene øker naturlig nok kraftig i Østlandsområdet. Nå ønsker Thomassen å advare beboerne i utsatte områder slik at flere forbereder seg på flommen i tide.

– Mjøsa fortsetter å stige, og elvene Vorma og Glomma sør på Østlandet vil måtte ta unna de store vannmassene. Dermed kan vi fort få en kritisk situasjon for huseiere, sier Thomassen, som håper at folk fra Eidsvoll og sørover planlegger sikkerhetstiltak for egen eiendom.

Vær føre var
Ingen vil ha kjelleren fylt med vann. Det kan gi langsiktige fuktskader som det er både tidkrevende og kostbart og få utbedret. Da er det best å komme flommen i forkjøpet. 

– Står bebyggelsen utsatt til, kan det være lurt å tette kjellervinduer, dører og lavt plasserte lufteventiler så godt det lar seg gjøre. Neste steg er å bygge opp en mur av sandsekker, mener vannskadeeksperten i Cramo, som holder vakttelefonen døgnåpen de nærmeste dagene.

Om vannet ikke lar seg stoppe og kjelleren fylles, er det likevel mulig å begrense skadene.

– Etter at flomvannet er pumpet ut av bebyggelsen, vil en avfukter fjerne fuktigheten på relativt kort tid. Det kan være redningen for de mest uheldige, avslutter avdelingsleder i Cramo AS, Pål K. Thomassen.