Solvik-Olsen vil ha nye svar om hyttebygging i Tinn

– Skal størrelsen på lommeboka avgjøre om man får dispensasjon fra vernebestemmelser? spør Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen miljøvernminister Erik Solheim (SV).

 

Han godtar ikke svarene han tidligere har fått om hotelleier Petter Stordalens hyttebygging i et landskapsvernområde i Tinn i Telemark. Stordalen har fått tillatelse til å sette opp en ny hytte mot at han setter i stand noen hytter som ble brukt av Kompani Linge under Vemork-aksjonen.

– Lokal avgjørelse

I svaret Solvik-Olsen fikk fra Solheim tidligere denne uka, viser statsråden til at det er de berørte kommunene Hjardal, Seljord, Tinn og Vinje som har forvaltningsansvaret for Brattfjell-Vindeggen landskapsvernområde.

– Saken har derfor ikke vært behandlet verken i Direktoratet for naturforvaltning eller i Miljøverndepartementet, skriver Solheim i sitt svar.

Han skriver også at han er enig med Solvik-Olsen i at det er viktig å sikre likebehandling av landets innbyggere.

– Samtidig er jeg opptatt av å styrke lokaldemokratiet. Som et ledd i dette ønsker jeg at verneområdene skal forvaltes lokalt, heter det videre.

– Jeg er provosert

– Jeg er provosert over at Petter Stordalen får anledning til å bygge ny hytte i et verneområde mot at han pusser opp noen hytter som ble brukt av Kompani Linge. I praksis gir Stordalen et økonomisk bidrag til kommunen, som derved gir ham dispensasjon, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Den prinsipielle problemstillingen er om man skal akseptere at unntak fra vernevedtak gjøres avhengig av om den som skal bygge, bidrar økonomisk til kommunen. Selv om ingen er imot at hyttene som settes i forbindelse med Kompani Linge settes i stand, er det prinsipielt problematisk, understreker han.

– En person med hytteplaner, men uten finansielle muskler til både å bygge ny hytte og pusse opp kulturminner, ville trolig fått avslag på sitt hytteprosjekt. Dermed vil størrelsen på lommeboka avgjøre om man får dispensasjon fra vernevedtak, fortsetter han.

I sitt nye skriftlige spørsmål spør han om Solheim er enig i at unntak fra vernebestemmelsene ikke kun skal forbeholdes dem som har økonomisk bæreevne til å gi «gaver» til kommuner eller lokale myndigheter.