Vest Tank-dom trolig til Høyesterett

Dommen på halvannet års fengsel for den tidligere daglige lederen ved Vest Tank i Gulen blir trolig anket til Høyesterett. Både Økokrim og forsvareren vurderer anke over straffeutmålingen.

Fire år etter at to tanker ved Vest Tank i Gulen i Sogn og Fjordane eksploderte, er den tidligere daglige lederen ved anlegget, Jostein Berland (61) dømt i Gulating lagmannsrett til halvannet års fengsel.

Rådgiver Karl-Jan Erstad ble frifunnet. Hans rådgiverrolle var ikke så sentral at han bør dømmes, mener rettens flertall.

Den tredje tiltalte, eier og styreleder Trond Emblem, ble syk under den sju uker lange rettssaken. Han ble i likhet med Berland dømt i tingretten til halvannet års fengsel. Hans ankesak kommer opp for lagmannsretten senere.

Vurderer anke

– Vi registrerer at vi har fått medhold på de aller fleste punktene. Vi vil vurdere om vi skal anke straffeutmålingen til Høyesterett. Det er lite eller ingen rettspraksis på dette området. Et og et halvt år i fengsel er strengt, men det skal ilegges streng straff ved alvorlig miljøkriminalitet, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim.

Han førte saken, og la ned påstand om tre og et halvt års fengsel for Berland. Han vurderer også å anke frifinnelsen av Erstad, og viser til at to av dommerne mener rådgiveren burde dømmes.

Advokat Christian Eckhoff, som forsvarte Berland, hadde tirsdag ikke fått studert dommen i detalj eller diskutert den grundig med sin klient.

– Men det er høyst sannsynlig at vi vil anke over straffeutmålingen, sier Eckhoff. Hans påstand i rettssaken var at Berland måtte frifinnes.

– Satte liv og helse i fare

Berland er dømt for brudd på forurensningsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven.

Dommen omfatter mottak av seks skip med farlig last, såkalt coker gasoline eller skitten bensin, som ble forsøkt renset hos Vest Tank. Dette hadde ikke anlegget tillatelse til. Verken tankene som ble brukt eller opplæringen av de ansatte var god nok og det ble ikke foretatt risikovurderinger.

Liv og helse ble satt i fare. Berland var mer opptatt av gode økonomiske resultater enn av forsvarlig drift, skriver retten og fastslår at Berland handlet med forsett.

Dømt for Probo Emu

I tingretten ble Berland frifunnet for mottak av avfall fra skipet Probo Emu. Tingretten mente at de tillatelsene Vest Tank hadde for mottak av forurenset avfall var tilstrekkelige. Det mener ikke lagmannsretten, og Berland er funnet skyldig også på dette punktet.

Probo Emu var søsterskip til Probo Koala, som dumpet avfall i Elfenbenskysten. Flere mennesker døde og tusener ble syke etter kontakt med avfallet. Høsten 2006 vakte det oppsikt at Probo Emu kom til Vest Tank med avfall, men Berland hevdet den gang at anlegget var i stand til å motta det.

I retten hevdet Berland at eieren av Probo Emu og de seks skipene som losset coker gasoline, det britiske selskapet Trafigura, ikke hadde gitt tilstrekkelige opplysninger om lasten. Dette avviser lagmannsretten, som mener han selv burde gjort nødvendige undersøkelser.

Frifunnet

Advokat Torbjørn Kolås, som forsvarte rådgiver Karl-Jan Erstad, er fornøyd med frifinnelsen. I tingretten ble Erstad dømt til 45 dager betinget fengsel.

– Men vi er ikke overrasket, sier Kolås. – Vi ventet at retten ville komme fram til dette når jussen blir brukt på rett måte.

Flertallet i retten kom til at rådgiveren må frifinnes fordi han ikke hadde noen formell rolle og han ikke tok beslutninger om behandling av avfallet.

Mindretallet mener han handlet uaktsomt da han laget et opplegg for rensing av avfall innenfor et område der han ikke hadde kompetanse.

Kolås håper de nå er ferdig med saken, og regner med at Erstad vil kreve erstatning for de tap og utgifter han er påført.

– Ikke streng nok

– Vi er fornøyde med at Berland ble dømt til fengsel, men mener at dommen ikke er streng nok, sier Frederic Hauge, leder i Miljøstiftelsen Bellona. Han forventer at påtalemyndigheten anker straffeutmålingen.