Passivhus fremtidens boliger?

Byggenæringen venter spent på den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk. Meldingen skal blant annet handle om effektive, miljøvennlige og brukervennlige byggeprosesser, bærekraftig kvalitet i boliger og bygg, og forholdet til byggenæringen. Timingen er usedvanlig god - interessen for byggenæringen, klima, miljø og ulike konsepter for energieffektivitet har kanskje aldri vært større!

Dr. Kim Robert Lisø

Forskningssjef
SINTEF Byggforsk

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Myndighetene stiller stadig strengere energikrav til bygninger, og vi forvalter i dag en bygningsmasse med stort behov for oppgradering. Derfor er det behov for en langsiktig og helhetlig satsing for å bidra til at vi velger fremtidsrettede energiløsninger i både nye og eksisterende bygninger.

Bygg med passivhusnivå er myndighetenes uttalte målsetning. Passivhusnivå er også et viktig steg på veien mot et nullutslippssamfunn. Samtidig er utfordringer knyttet til kompetanseheving og anvendelse av ny og eksisterende kunnskap sammensatte og komplekse. Byggenæringen trenger gode systemer for erfaringsoverføring, god prosjektledelse, kompetanseheving - og en litt mer foroverlent og innovativ utvikling.

For at vi skal kunne bygge robuste og energieffektive bygninger med godt inneklima er det behov for fortsatt utvikling av teknologi, løsninger og produkter, og ikke minst spredning av kunnskapen om disse. Vi ønsker å bidra gjennom forskning og utvikling sammen med byggenæringen, produktgodkjenning gjennom Teknisk Godkjenning og kunnskapsformidling gjennom anvisninger i Byggforskserien. Vi har stor tro på at de tekniske utfordringene som er knyttet til konseptet passivhus skal finne gode og trygge løsninger dersom næringen, myndighetene og forsknings- og undervisningsmiljøene bestemmer seg for at dette er noe vi sammen skal få til.

En energirevolusjon i norsk bygningsmasse er imidlertid helt avhengig av et marked som etterspør energiriktige bygg. Løsningene må være lønnsomme! Det stiller store krav til endringsvilje både i byggenæringen, hos myndighetene, og hos deg og meg. Sammen med Enova, Husbanken, BE, Lavenergiprogrammet, NAL/Ecobox, Future Built og FBA (Tekna/NITO) har vi tatt mål av oss om å skille myter fra fakta på årets passivhuskonferanse i Oslo den 15. juni.

Gir passivhuskonseptet økt fuktrisiko eller godt inneklima og økt komfort? Er konseptet kun for entusiaster eller er det også robust og brukervennlig? Er passivhus et bidrag til å løse klimautfordringene eller kun smalsporet energisparing?

Svarene? Velkommen på konferanse!