Lunefullt kirkeorgel tok fyr under konfirmasjon

Kantor Bjørn Vevang var i gang med «Kyrie Eleison» for konfirmantene i Melhus kirke søndag da orgelet plutselig spyttet flammer.

Kirka var nesten fullsatt med rundt 450 personer da hendelsen inntraff ved 10.30 tiden søndag, skriver Adressa.no.

– Det var i «Kyrie Eleison», og menigheten hadde nettopp sunget «Herre, miskunne deg». Først begynte det å komme mørk røyk ved tangentene, men jeg så raskt at det var flammer bak registerknappene. Det var en uhyre kjip opplevelse, sier kantor Bjørn Vevang.

Orgelet fra 1947, som har et 12 volts strømsystem, er kjent for å være lunefullt. Det feiret blant annet årets nasjonaldag med lett røykutvikling. Kirketjeneren, som også jobber i brannvesenet, hadde derfor pulverapparatet i beredskap.

– Han sto klar og slukket brannen raskt. Han dyttet meg av krakken og tok kontroll, sier Vevang, som fortsatte gudstjenesten på sitt digitale orgel etter en pause.

For fire år siden var det selvdestruktive orgelet på service, og brannvesenet mente etter en inspeksjon at faren for brann var marginal. Men etter søndagens glohete gudstjeneste blir orgelet stedt til hvile.

– Det mangler en del egenkapital, og når vi først får økonomien på plass, så vil det ta noen år før orgelet er i kirken. Vi får vel basere oss på digitalt orgel fremover, sier Vevang.