Flere nye boligbygg

Boligprodusentenes tilgang på nye boligbygg steg kraftig gjennom hele 2010, viser nye tall fra SSB.

Ved utgangen av året var verdien av bedriftenes beholdning av nye boliger til oppføring 69 prosent høyere enn på samme tid året før.

På tross av den sterke veksten fra bunnivået i 2009 er verdien av nye boligbygg til utførelse om lag 30 prosent lavere enn toppnivået i begynnelsen av 2007, målt i løpende kroner. Bedriftenes beholdning av boligrehabilitering var 8 prosent lavere ved utgangen av 2010 enn ved utgangen av året før.

Verdien av næringens totale beholdning av bygge- og anleggsprosjekter har ligget stabil gjennom andre halvdel av 2010, og var 16 prosent høyere ved utgangen av året enn på samme tid i 2009.

Økt ordrereserve i næringsbyggsektoren
Den samlede tilgangen på nybygg og rehabiliteringsprosjekter i næringsbyggsektoren har vært stabil det siste året, med unntak av et høyt nivå i 2. kvartal 2010. Verdien av entreprenørenes beholdning av nybygg var 19 prosent høyere ved utgangen av 2010 enn på samme tid året før, målt i løpende kroner. Verdien av rehabiliteringsreserven steg med 10 prosent i samme periode.

Moderat nedgang i anleggssektoren
Tilgangen på nye anleggsprosjekter er fortsatt relativt lav. Verdien av entreprenørenes beholdning av anleggsprosjekter sank med 7 prosent i løpet av 4. kvartal 2010. Verdien er nå tilbake på samme nivå som ved utgangen av 2009.