Flystans gir varslingsplikt

Flystans eller andre transporthindringer kan ha virkning for frakt av personell og materiell til norske byggeplasser, og betyr at partene har varslingsplikt for mulige konsekvenser dette har for fremdriften i prosjektet.

– Vi mener norske byggeaktører må være obs på kontraktsreguleringene av slike tilfeller, særlig i det vi – med fjorårets streikebølge og vulkanaske friskt i minne – går inn i en ny potensiell streikevår, sier advokatfullmektig Marius Svendsvoll Langnes i Advokatfirmaet Grette.

Situasjoner som dette er force majeure og gir i de fleste standardkontraktene entreprenøren krav på fristforlengelse, som følge av hindringen.

– Forutsetningen er imidlertid at entreprenøren skriftlig og uten ugrunnet opphold varsler byggherren om at dette vil kunne påvirke fremdriften. Kravet på fristforlengelse strekker seg likevel ikke lengre enn den tiden hindringen rent faktisk forsinker den eller de aktuelle leveransene, sier advokat Torgeir Myrstad i Grette.

Entreprenørene har imidlertid ikke krav på å få tilleggsvederlag, eksempelvis for kostnader ved til rigg- og drift, administrasjon, produktivitetstap osv.

Entreprenører vil også kunne bli berørt i tilfeller hvor man skal utføre arbeider etter en entreprenør som er forsinket grunnet flystansen.

- Merk også at entreprenøren har en tåleplikt, som innebærer at han må forsøker unngå forsinkelse som følge av flystansen. I praksis innebærer dette at entreprenøren for eksempel må vurdere alternative løsninger ved å hente personell eller materiell andre steder – selv om det skulle innebære en fordyring. Dette er et utslag av lojalitetsplikten i kontrakten, sier Myrstad.

Også byggherren vil ha krav på fristforlengelse dersom hans leveranser hindres som følge av stansen. Hvis NS 8405 er vedtatt for kontrakten, taper byggherren retten til fristforlengelse dersom han ikke varsler entreprenøren skriftlig og uten ugrunnet opphold.

- Dette innebærer at dersom entreprenøren blir forsinket av manglende byggherreleveranser som følge av flystansen, men byggherren unnlater å varsle om dette, kan entreprenøren ha krav på regulering av vederlaget, legger Svendsvoll Langnes til.