Kumøkk til oppvarming

Ti bønder på Herikstad i Time skal utrede biobrenselsanlegg til 3.5 GWh

Ti bønder på Herikstad i Time vil gjerne være med å redusere klimagassutslippene. Etter å ha mottatt 125.000 kroner i investeringsstøtte fra Innovasjon Norge, er det nå dannet en arbeidsgruppe sammen med rådgivningsfirmaet Rambøll og Lyse. I første omgang skal det utarbeides et forprosjekt for biobrenselsanlegg.

Klima- og miljøanalyser skal ha fokus i forprosjektet sammen med nøye gjennomgang av kostnader for å kunne forsvare en brutto investering på omkring 8-9 millioner kroner før forventet enøkstøtte fra myndighetene. Hå Gardsrekneskapslag som jobber tett opp mot landbruket bidrar inn i prosjektet med kvalitetssikring av lønnsomhetsberegninger.

Bøndene har en melkekvote på 1.2 millioner liter. Det utgjør sammen med andre typer dyr årlig husdyrgjødsel på nærmere 7.000 kubikkmeter. Besparelsene i klimagassutslippene vil utgjøre 1.218 tonn årlig. Prosjektet er i tråd med myndighetenes målsetning om 30 prosent av husdyrgjødsel innen 2020 skal gå gjennom et biogassanlegg.

Når anlegget er oppe og produserer, vil det årlig gi 3.5 GWh, eller oppvarming til 250-300 boliger i året. Den fornybare gassen skal bli en del av Lyses energisentral i Eivindsholen, der biogassen vil blandes med naturgass.

- Vi skal utrede og se om det er økonomisk og teknisk forsvarlig med å sette i gang dette biogassanlegget. Lykkes vi er det store muligheter for at vi kan doble kapasiteten, for det er flere bønder som også ønsker å delta, sier initiativtaker og pådriver Lars Berge i Jærkua Biogass, som er navnet på prosjektet.

- Teknologien finnes, for bare i Tyskland er det mangfoldige tusen anlegg av denne sorten. Vi samler nå spisskompetansen fra Rambøll og Lyse til å få gjennomført prosjektet. Viljen blant bøndene som står bak er positiv, bare lønnsomhet viser seg å holde mål, sier Berge.

Etter at energien er tatt ut av gjødselen, vil biogjødselen som spres ut ha bedre effekt og kvalitet. Det skyldes blant annet høyere ammoniakkonsentrasjon (nitrogen), sterk reduksjon av ugrasfrø og lukt fjernes. I tillegg får en bedre hygiene ved at virus drepes i prosessen og du får en mer lettflytende og homogen gjødsel.