Teknologistudenter mest ettertraktet

Universiteter og høgskoler som gir opplæring i nyeste, markedsledende DAK-verktøy, gir sine BA-studenter et konkurransefortrinn når de skal ut i arbeidslivet.

Det er hva Universitetet i Agder, Statens vegvesen, Vianova Systems og en rekke andre universiteter og høgskoler i landet, erfarer.

BA-studenter som er godt kjent med Novapoint som prosjekteringsverktøy, er mer ettertraktet enn andre i bygg- og anleggsmarkedet og i kommunalteknisk sektor. Grunnen? Novapoint er blitt en de facto verktøystandard for planlegging og prosjektering av infrastruktur i det norske og skandinaviske markedet.

Vegdirektoratet sponser
For å skolere og forberede BA-studenter best mulig for en stadig mer teknologiavhengig arbeidshverdag, sponser Vegdirektoratet universiteter og høyskoler som underviser i BA-fag. For tiden sponses 12 universiteter og høyskoler med Novapoint «skolepakker», klassesett som brukes i undervisningen. Eksempelvis ved NTNU, UMB og Universitetet i Agder.

Alltid oppdatert programvare
Undervisningspakken består av komplett Novapoint basisprogramvare og alle fagmoduler, inklusive årlig vedlikeholdsavtale. Dermed sikres også skolene alltid oppdatert programvare slik at studentene forlater skolen med nyeste «teknologierfaring» i kunnskapsbagasjen.

UiA ser stor nytte
En av dem som utnytter dette til fulle er Universitetet i Agder (UiA) som har brukt Novapoint aktivt i mange år. Både i undervisningen av byggstudenter og i hovedoppgaver. Ansvarlig for denne satsingen, Torleiv Moseid er imidlertid i ferd med å gå av for pensjon, men erstattes på nyåret av en doktorgradsingeniør fra NTNU.

Overingeniør Rita S. Ditlefsen er den som ser til at det er klart til kursstart mht. maskin- og programvare, kompendier med mer. I tilegg bidrar hun aktivt i øvingene og hjelper studentene med prosjektene som inngår i undervisningen.

3-dagers kurs
Vianova Systems holder selv Novapoint-kurs på universitetet én gang i året, der både studenter og lærekreftene stiller og kan oppdateres.

- Da kommer Vianovas gode støttespiller Camilla Dale ned til Grimstad og gir oss tre inspirerende dager, forteller Ditlefsen ved UiA. - Det er vi fantastisk fornøyd med. Likeså at 20-30 studenter stiller opp. Kursene engasjerer tydelig.

- Studentene er klar over at det er en stor fordel å forlate skolen med godt kjennskap til de nyeste verktøyene på markedet. Man står jo på den måten sterkere i konkurransen om jobber.

Masterstudenter er flermodulbrukere
UiA har ikke kapasitet til å undervise i alle fagmodulene av Novapoint, men oppfordrer til den enkelte student å sette seg inn i disse, noe mange gjør.

Byggstudenter som tar mastergraden bruker ofte Novapoint i sine hovedoppgaver, opplyser Ditlefsen. Og gjerne i kombinasjon med flere fagmoduler, som Novapoint Arealplan, Veg, VA, Landskap, Virtual Map, med mer.

Gull verdt
Og sponsoravtalen med Vegdirektoratet er gull verdt, skal vi tro Rita S. Ditlesen:

- Vi har på denne måten alltid nyeste release av programvaren. Studentene er dermed helt oppdaterte når de forlater skolen. Vi har til og med nyere programmer enn Statens vegvesen, hevdes det fra den kanten. Det er motiverende å høre at en skole kan ligge i forkant, avslutter hun.