Du kan fortsatt reparere din gamle oljefyr

Selv om det har blitt forbudt å installere oljekjel som bruker fossil olje for å dekke basisbehovet for oppvarming i nye bygninger, har du lov til å reparere det gamle oljeanlegget ditt dersom det går i stykker.

Det bekrefter Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) i et brev sendt Norsk Petroleums-institutt i januar 2011.

- Vi mener departementets avklaring er klok. Et forbud mot å skifte ut ødelagte deler av fyringsanlegget ville kunne ført til alvorlige konsekvenser, for eksempel stengning av skoler, aldershjem og sykehus i påvente av å få på plass et nytt anlegg basert på fornybar energi. I arbeidet med å legge om til mer fornybar oppvarming, er det viktig å finne fornuftige overgangsløsninger med håndterbare økonomiske konsekvenser for de berørte, sier generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt (NP).

Nøstvik legger til at et forbud ville ha ført til at mange også ville komme til å bruke det gamle anlegget lengst mulig, uten å gjøre oppgraderinger og utskiftninger – noe som ville hindret energieffektivisering av anleggene.

- Tydelig regelverk viktig i omleggingen av energikilder

Med ny teknisk forskrift til plan- og bygningsloven ble det fra 1. juli 2010 forbudt å installere oljekjel i nye bygninger. I etterkant har det vært stilt spørsmål ved om forbudet også omfatter utskifting av kjel i eksisterende bygninger, noe regjeringen sa i klimaforliket at de ville vurdere. Et mulig forbud i eksisterende bygninger ble imidlertid ikke videre utredet eller klarert politisk og problemstillingen har dermed blitt stående uavklart.

Etter motstridende signaler fra ulike hold, kontaktet NP i fjor høst KRD for å få en avklaring. I svarbrevet mottatt i januar oppgir KRD at de nye reglene om forbud ikke gjelder dersom det kun er kjelen som skiftes ut, med mindre det er snakk om en hovedombygging. Nøstvik mener dette er bra, og at det er viktig at reglene folk har å forholde seg til er klare og tydelige.

- Vi får ofte spørsmål om tolkning av regelverket, og ser at det er mange uklarheter. En overgang til fornybare energikilder er bra, men krever forutsigbare rammebetingelser, som ikke påfører privatpersoner, næringsliv og offentlig virksomhet urimelig store kostnader, sier Nøstvik.

NP har nå tatt kontakt med Statens bygningstekniske etat for å diskutere hvordan an best kan sørge for å gi god og riktig informasjon om regler for oppvarming bygg.

- Vi vil også ta opp hvordan regelverket kan avklares slik at bioolje blir en del av løsningen også for nye bygg, sier Nøstvik.