NVE: Samlet plan for vindkraft ikke vår jobb

NVE vil ikke lage noen samlet plan for vindkraftutbygging i regionene. Det må fylkene lage selv.

I Midt-Norge er det planer om over 30 nye vindkraftanlegg. Ti av dem er kommet så langt i prosessen at konsesjonssøknadene ligger på bordet hos NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat.

Både Sametinget, Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag ber nå om en helhetlig, regional vurdering som ser på den samlede virkningen av både gjennomførte og planlagte vindkraftutbygginger.

Men NVE vil ikke lage noen slik samlet, regional plan for vindkraftutbygging, sier seksjonssjef Arne Olsen til NTB.

– Ikke vår jobb
– Det er ikke vår jobb. Dette er fylkenes eget ansvar, sier Olsen.

– Det er laget regionale planer for vindkraft i flere fylker, blant dem Sør-Trøndelag, Nordland og Rogaland. Finnmark og Sogn og Fjordane er snart ferdig med sine planer.

NVE ga i sommer konsesjon på bygging av fire vindkraftverk på Fosen og i Namdalen. De tilsvarer en årsproduksjon på vel 2 TWh, som tilsvarer rundt 80 prosent av årsforbruket i Trondheim.

Flere organisasjoner har klaget på konsesjonene, og det blir dermed Olje- og energidepartementet som må ta den endelige avgjørelsen.

Ti nye søknader
NVE behandler nå ti nye konsesjonssøknader i Midt-Norge. Hele sju av dem ligger i nabokommunene Snillfjord og Hemne i Sør-Trøndelag og Aure på Nordmøre.

Prosjektene i Snillfjord ligger øverst i bunken. De kan trolig bli ferdigbehandlet i løpet av året, opplyser Olsen. To prosjekter i Nord-Trøndelag, på Breivikfjellet og Innvordfjellet, blir først ferdigbehandlet i 2012.

Ordningen med grønne sertifikater, som trer i kraft fra neste årsskifte, vil gjøre vindkraft mer lønnsomt. Dermed vil trolig flere av dem som får konsesjon også faktisk bli bygd.

Samlet vurdering
Prosjektene i Nord-Trøndelag får konsekvenser for sørsamisk reindrift, konstaterer Sametinget i et høringsbrev til NVE. De ber om at det blir laget en samlet vurdering av alle de planlagte prosjektene, der også tidligere inngrep i området blir tatt med.

Det store antallet vindkraftprosjekt som enten er bygd, konsesjonssøkt, omsøkt eller meldt i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, vil kunne innebære det største naturinngrepet i Midt-Norge vi har sett til nå, skriver Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i en høringsuttalelse til NVE.

Store inngrep
Også Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker en samlet, helhetlig vurdering der både gjennomførte og planlagte utbygginger sees i sammenheng.

De mange anleggene, sammen med kraftlinjer og veier, betyr samlet sett svært store inngrep i kystområdene i Trøndelagsregionen. Før konsesjonssøknadene avgjøres må NVE vurdere om utbyggingene samlet sett kommer i konflikt med nasjonale miljømål og internasjonale forpliktelser på miljøområdet, skriver DN.