Nedbørshelg og stabile temperaturer

Når snøen laver ned over store deler av landet lørdag, burde alt være klart for å spenne på seg ski eller dra på aketur søndag.

Særlig østafjells kan folk se fram til en fin helg. Det er det eneste stedet folk kan håpe på å få sett noe til sola denne helgen. Men først skal det snø.

– Det vil snø de aller fleste steder i Sør-Norge hele lørdag, med unntak av Trøndelag. På kysten av Rogaland og Agder-fylkene vil nedbøren komme i form av regn, til dels mye regn i sørvest, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.

I Nordland blir det også snøvær, mens Troms og Finnmark, som Trøndelag, får delvis skyet eller skyet opphold lørdag.

Litt minus
Gjennom hele helgen vil det være uendrede eller litt stigende temperaturer i hele landet. Når snøen har lagt seg blir det finest vær østafjells, til og med sjanse for gløtt av sol.

– Temperaturene vil fremdeles holde seg på minussiden der, og med ferskt påfyll av snø i løypene er det ingen grunn til å ikke hente fram skiene, enten man liker å gå bortover eller nedover, sier Gislefoss.

Nedbøren fortsetter for øvrig på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland søndag, som snø i høyden og regn ved kysten.

I Troms og Finnmark blir det også snø utover dagen søndag.

Flere steder i landet vil det fortsatt være vanskelig kjøreforhold og glatte veier, så det er viktig å følge med på varsling hvis man skal ut med bilen.

Stol på varmen
For dem som frykter at det skal bygge seg opp til en beinkald vinter med dyr strøm igjen, kan det være en idé å dra fram primstaven fredag. Den 7. januar er nemlig Eldbjørgdag, som også kalles ildbergingsdag. Denne dagen skulle man ofre til og drikke for åreilden i hjemmet, for å sikre seg at ilden var en venn. Litt smisking med flammene, med andre ord. Hensikten var at ilden skulle varme folk, fe og bolig, uten at det skulle være fare for brann som kunne skade.

Opprinnelig skal dette ha vært en hedensk feiring, men merket på primstaven er et kors, ettersom dette også er minnedag for hertug Knut, Danmarks nasjonalhelgen, som ble drept 7. januar i 1131.