Kjøper må ta ansvar for andres skatteunndragelser

Fra nyttår av kan privatpersoner som betaler for kjøp av tjenester fra en næringsdrivende med over 10 000 kroner i kontanter, bli gjort medansvarlig hvis vedkommende unndrar skatt og avgifter. Skatteetaten oppfordrer alle til å betale for tjenester via bank.

Fem tips til å unngå svart

1. Betal tjenesten via bank (med kort, giro, nettbank eller lignende)

2. Få kvittering (men dette holder kun om du har betalt via bank)

3. Sammenlign priser mellom aktører innenfor den tjenesten du skal ha - hent inn anbud

4. Undersøk bakgrunnen til den som tilbyr deg en tjeneste - se om det er sannsynlig at de jobber hvitt

5. Bruk seriøse firmaer med et godt renommé

Stortinget har vedtatt en ny ansvarsbestemmelse i skattebetalingsloven § 16-50 som gjelder fra 1. januar. Som kjøper vil du nå være ansvarlig selv om du ikke visste at den du kjøpte tjenesten av hadde til hensikt å unndra skatt, trygdeavgift eller merverdiavgift. Du kan dermed bli stilt til ansvar selv om du har bedt om kvittering for arbeidet. Det avgjørende er om du har betalt kontant for tjenesten eller ikke. Ved å betale via bank unngår du dette medansvaret.

Skal hindre svart arbeid
Den viktigste grunnen til at den nye regelen innføres, er for å innskrenke handlingsrommet for de useriøse aktørene i markedet og hindre svart arbeid. Dersom flere kjøpere betaler via bank, blir det vanskeligere for næringsdrivende å unndra skatter og avgifter. Dette skal bidra til å redusere den konkurransevridningen og omfordelingen av kostnader i samfunnet som skatteunndragelser fører til.

– For kjøper er sjansen større for at du handler med en seriøs aktør når vedkommende ønsker oppgjøret via bank. Det innebærer også en større trygghet og redusert risiko å betale for tjenester via bank. En står blant annet sterkere i reklamasjons- og klagesaker, sier avdelingsdirektør Øivind Strømme i Skatteetaten.

Gjelder også vaskehjelper
Ansvaret omfatter alt fra kjøp av håndverkertjenester og bilreparasjoner til barnepass og rengjøring. Bestemmelsen gjelder også kjøp av varer i kombinasjon med tjenester. Beløpsgrensen er på 10 000 kroner, men gjelder ikke bare ved enkeltkjøp. Den gjelder også samlet over tid dersom det kan ansees som en og samme tjeneste. Lovbestemmelsen gjelder også for faste, løpende tjenester, slik som for eksempel rengjøring eller barnepass.

– Har man en person som vasker huset ukentlig for noen hundrelapper og som driver dette som næring, bør du altså sørge for å betale vedkommende via bank, sier Strømme.

Kan bli dyrt
Siden du som kjøper er direkte og solidarisk ansvarlig for den næringsdrivendes skatte- og avgiftsunndragelser, kan skatt og avgift av det beløpet du har betalt kreves inn fra deg. Den nye loven medfører bare medansvar for kjøper dersom den næringsdrivende unnlater å oppgi den aktuelle kjøpesummen til beskatning eller ikke innberetter merverdiavgift av dette. Kjøperens ansvar vil i utgangspunktet være begrenset til den skatt og merverdiavgift som skulle vært beregnet av den aktuelle kjøpesummen.

Straffbart å kjøpe svart
Å kjøpe eller tilby tjenester svart er imidlertid ikke lov i Norge, verken om du betaler kontant eller via bank. Hvis det kan bevises at kjøper bevisst har medvirket til unndragelse av skatter og avgifter, kan kjøper straffes for medvirkning til svart arbeid. Både den som tilbyr og den som kjøper svarte tjenester kan i alvorlige tilfeller risikere å bli tatt for overtredelse av straffebestemmelser i ligningsloven, merverdiavgiftsloven og straffeloven. Dersom du blir tatt for medvirkning til svart arbeid kan du i verste fall bli dømt til fengsel.

I tvil? Velg bank!
Som kjøper er det ikke alltid så enkelt å vite om man har med en seriøs aktør å gjøre eller ikke. Er du i tvil kan det være lurt alltid å betale via bank, for sikkerhets skyld.

– Dersom vedkommende nekter å motta betaling via bank, bør du vurdere å se deg om etter en mer seriøs aktør, oppfordrer Strømme.

Du har medansvar når
• du som privatperson kjøper tjenesten av en næringsdrivende

• den næringsdrivende unndrar skatt, trygdeavgift og merverdiavgift

• du betaler mer enn 10 000 kroner i kontanter direkte til selger

Du unngår medansvar når
• du betaler via bank (f.eks kort, nettbank, giro eller tilsvarende)

Mer informasjon på www.skatteetaten.no/kontantkjop