Statnett: Ytterligere forverret kraftsituasjon

Med en kald jul i sikte vurderer nå Statnett kraftsituasjonen i hele Sør-Norge som stram. Prisene øker, og store deler av landet er spesielt avhengig av kraftimport videre i vinter.

Tidligere i høst varslet de at selskapet vurderte kraftsituasjonen i Midt-Norge til å være stram. Nå vurderer Statnett i tillegg situasjonen i hele Sør-Norge til å være stram.

Fortsatt kaldt og tørt vær gjennom jula, samt manglende kjernekraftproduksjon i Sverige sist vinter, vil forverre kraftsituasjonen ytterligere.

– Vannmengden er noe ujevnt fordelt mellom ulike vannmagasiner. Det betyr at noen områder kan få større risiko for strømbrudd enn normalt. En fortsatt kald og tørr vinter vil forverre denne energibalansen fram til snøsmeltingen starter til våren, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Lavere vannstand
Kraftforbruket i Norge har så langt i år vært 5 milliarder kilowattimer høyere enn normalt, mens kraftproduksjonen har vært 8,5 milliarder kilowattimer lavere. Dette har ført til større behov for import.

Energiproduksjonen til kjernekraftverkene i Sverige har også vært mye lavere enn normalt i år, men er nå oppe på normalproduksjon igjen.

Vannstanden i Norge ligger nå 20 prosentpoeng lavere nå enn i et gjennomsnittsår. Dette skyldes lite nedbør gjennom hele året.

Økte spotpriser
Spotprisene på strøm økte med 15 prosent i Midt-Norge og Nord-Norge fra uke 49 til 50.

Gjennomsnittsprisen for Midt-Norge og Nord-Norge var 81,4 øre per kWh. På sitt høyeste var prisen 2 kroner per kWh.

I de tre sørligste områdene økte prisen med 4 til 5 prosent. Ukegjennomsnittet var rundt 65,7 øre per kWh i Vest- og Øst-Norge. I Sørøst-Norge var ukegjennomsnittet 58,4 øre per kWh.