Oppmuntring for byggevareindustrien

Etter et år med overraskende svak salgsvekst kombinert med tilbakeslag kom endelig nissen på besøk til industridelen i byggenæringen.

November viser en salgsvekst på 6,3 prosent justert for prisstigning sammenlignet med samme måned i fjor. Tallene er hentet fra rapport om innenlandsk salg av byggevarer som månedlig blir utgitt av bransjeorganisasjonen Byggevareindustrien.

– Dette er hyggelige tall og føles som en oppmuntring. Dette er tallene som vi har gått og ventet på noen måneder nå. De stemmer bedre med de tilbakemeldingene vi får om aktivitetsnivået i byggenæringen for tiden, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien.

Salget etter året elleve første måneder vekker imidlertid ikke mye julevarme med sine to prosents økning justert for prisstigning.

– Dette er ikke mye oppmuntrende særlig fordi fjoråret var elendig, fremholder Skjelle.

Bedringen for november måned skaper ingen euforisme i byggevareindustrien. Prognosen for 2011 er svært nøktern med en antatt oppgang på 3-4 prosent.

– Dette ser ut til å være det nivået vi må lære oss å leve med. Det er for så vidt brukbart hvis det holder seg stabilt, sier Skjelle.

Han er imidlertid svært spent på hvordan den lange stabile kuldeperiode vil kunne slå ut på byggeaktiviteten.

– De 2-3 første månedene i fjor var svært dårlige, og nedgangen ble forsterket av kulden. Det store spørsmålet er hvordan årets stabile kulde vil innvirke på veksten. Så langt har ikke mye snø bidratt til å hemme byggeaktiviteten, avslutter Skjelle.