Prestisjeprosjekt til Asplan Viak/Nordplan

Asplan Viak/NORPLAN har vunnet prestisjeprosjektet "Mutrah Redevelopment Master Plan" i Oman, heter det i en melding vi har fått.

Mutrah er en liten bydel i hovedstaden Muscat i Oman, og denne bydelen har en havn som har vært viktig for hele regionen, inkludert handel med India og Afrika i hundrevis av år. Det er den bydelen som har de eldste og mest verneverdige bygningene, ikke minst fra den tiden portugiserne regjerte i landet.

Bydelen er derfor preget av relativt små bygninger, trange svingete smug, ofte bare 2 meter brede. Her ligger også en flott og tradisjonell ”souk” (basar). Med økt bilbruk presses biler inn i enhver gate som i det hele tatt er bred nok til en bil.

Den store utfordringen er at det ikke finnes noe avløpssystem, bare septiktanker og ikke alltid det engang. Å få fremført et moderne og funksjonelt vann- og avløpssystem samtidig som man tar vare på bydelens egenart og kulturminner, blir derfor hovedutfordringen i planen. Et element i dette vil være å se på den isolert sett flotte bilvegen som går langs hele bukten, men som sperrer en god kontakt mellom byen og vannfronten.

Dette er det første planleggingsprosjekt som Asplan Viak/NORPLAN har vunnet siden ”Physical Planning and Institution Building Project” i Palestina i 90-årene. Men erfaringene fra den planleggingen er verdifull og vil ble brukt gjennom medarbeiderne som vil være med i prosjektet.

Vi samarbeider med tre andre firmaer/instanser: WSP, et engelsk firma som er deleier i Multiconsult, og som i første rekke dekker infrastrukturdelen, Urbis som er et australsk planleggingsfirma, og German Technical University in Oman som har kompetanse på byplanlegging og arkitektur. står det i meldingen.