OSU: Kontrakter for over en mrd på nyåret

Det er betydelig byggevirksomhet i OperaKvarteret. På nyåret vil Oslo S Utvikling AS dele ut nye byggekontrakter for over en milliard kroner. Det opplyser adm. dir. Paul E Lødøen til Byggeindustrien.

Mandag kl. 14 startet salget av 67 nye leiligheter i ett nytt boligprosjekt som ligger sentralt i området. Dette er det andre boligprosjektet i OperaKvareret. Prisene ligger på fra 2 - 12 millioner kroner. Interessen og pågangen for å kjøpe leilighet er meget stor. De første leietakerne flyttet inn i det første byggetrinnet allerede 3. mai i år. Av de 53 leilighetene i KLP-bygget er det nå kun en eneste som ikke er solgt.

Det bygget som nå er i oppstartsfasen og hvor de nye leilighetene ligger blir et helt spesielt bygg. Noen mener at det blir verdens smaleste bygg. Arkitekt Nicolai Riise i MAD Arkitekter som har utformet det nye bygget , mener at man må lete lenge for å finne et bygg som i forhold til lengden og høyden er smalere.

Boligkomplekset får en lengde på 90 meter, men det blir bare 7,8 meter bredt . Bygget får 15 etasjer. Alle leilighetene blir gjennomgående og får med dette masse lys. Endeleilighetene får lys fra tre kanter. Alle leilighetene får også balkonger. For arkitekten har dette vært en utfordrende og spennende jobb. På toppen av bygget blir det en felles takterrasse. Beboerne kan ikke bo mer sentralt i Oslo – og det skal ikke mangle på tilbud på forretninger, restauranter og kultur i nabolaget.

Det å gå rundt på dette området er en opplevelse for alle som er opptatt av byggeplasser. Her har Kranor montert syv byggekraner. Flere av dem løfter mer enn 100 meter – og det er av de høyeste byggekranene som brukes i Europa i dag. For at det ikke skal oppstå farlige situasjoner monteres det kollisjonsvern og kranene får sonebegrensninger. I tillegg har Kranor en rekke byggeheiser på plassen.

OSU kjører alt i delte entrepriser. Bakgrunnen er at det var svært liten interesse blant de store entreprenørene for å regne på dette som totalentrepriser. Det er det nok mange som angrer på i dag, for Bjørvika-utbyggingen kom i grevens tid da finanskrisen slo inn over landet.

Hver måned omsettes det for 100 – 150 kroner på byggeplassen. Milliarder er allerede investert – og nye milliarder vil bli brukt i de nærmeste årene. Dette er en enormt byutviklingsprosjekt hvor man transformerer et gammelt, slitent havneområde med gamle lagerbygg med en topp moderne bydel. For seks år siden var det ingenting av varig verdi på området.

Her samles de viktigste selskapene innen finans-Norge. I tillegg blir det en rekke nye forretninger, restauranter og det blir også mange boliger.

I Byggeindustrien nr. 1 i 2011 kommer en større reportasje om Bjørvika-utbyggingen – med spesielt fokus på det som skjer i OSU.