Frykter vannskader også denne vinteren

Etter forrige vinters sprengkulde måtte forsikringsbransjen punge ut med over 1,6 milliarder kroner i erstatning etter vannskader. I år frykter bransjen en gjentakelse.

Over 46.000 vannskader ble registrert etter forrige vinters sprengkulde. Det er nesten dobbelt så mye som i et normalår, og nå advarer bransjen mot at det samme kan gjenta seg denne vinteren om ikke folk tar forholdsregler.

– Vannskader kan oppleves dramatisk. Det ser vi av de utallige skadesakene vi fikk inn gjennom sist vinter. Det er saker der stua er gjort om til skøytebane og der samtlige tre etasjer i hus er helt gjennomtrukket av vann, sier Inge Oksvik, skadesjef hos If.

If alene måtte ut med over 200 millioner kroner i ekstrautbetalinger på grunn av sprukne og frosne vannrør forrige vinter.

Oksvik mener at halvparten av fjorårets vannskader kunne vært unngått hvis man hadde fulgt to enkle råd, nemlig å ha på nok varme (over 10 grader) i alle rom der det er vannrør, og å stenge av vannet og tømme rørene hvis man drar bort i mer enn et par dager.

Spesielt på hytter er det viktig å være helt sikker på at vannet er stengt av før man forlater den for vinteren. Ikke minst med tanke på at det i Sør-Norge til helgen er meldt om temperaturer under 20 minusgrader i hytterike områder som Geilo, Beitostølen og Hafjell i Øyer.

Så langt i år har bransjeorganisasjonen Finansnæringens Fellesorganisasjon registrert vannskader på 5.300 hytter, mens det var rundt 1.500 på samme tid i fjor. Erstatningene er på 214 millioner kroner, mot 82 millioner kroner etter samme periode i fjor.