EU vil investere tusen milliarder euro i energi

EU-kommisjonen mener det må investeres over åtte tusen milliarder kroner for å effektivisere og modernisere energinettet i Europa de neste ti årene.

En topprioritering blir å sammenkoble gass- og strømnettverkene i de 27 EU-landene. Dette for blant annet å forhindre at enkeltland kan bli stående uten energiforsyning, slik som i januar i fjor da tilførselen av russisk gass via Ukraina ble stanset i tre uker.

– Ingen alene
– Innen 2015 skal ingen medlemsland stå alene, sier EUs energikommissær Günther Oettinger da han la fram den nye strategien onsdag.

Oettinger ber Europas ledere om å støtte planen om sammenslåing på EUs første energitoppmøte i begynnelsen av februar.

I tillegg til 2015-fristen vil Kommisjonen ha medlemslandene til å koordinere energiforhandlinger med store leverandører som for eksempel Russland, melder nyhetsbyrået DPA.

Oettinger har argumentert for dette tidligere også. Han mener det vil gi EU en mye bedre forhandlingsposisjon.

Ambisiøse beslutninger
Men forslaget møter motbør fra mange land, som er motvillige til å gi fra seg myndighet i energipolitikken.

Kommisjonen vil i løpet av de neste 18 månedene også komme med forslag til nye finansieringsordninger som skal oppmuntre boligeiere og selskaper til å investere i mer miljøvennlige hus og transportsystemer.

I tillegg vil Oettinger og Kommisjonen gjøre det enklere for forbrukere å bytte energileverandør.

– Det vil ta tid å gjøre våre energisystemer mer bærekraftige og sikre, men det må fattes ambisiøse beslutninger nå, sier Oettinger, ifølge Reuters.

– Oljepris øker
EU har allerede satt som mål å redusere utslippet av klimagasser med 20 prosent innen 2020.

Kommisjonens nye energistrategi ble lagt fram dagen etter at Det internasjonale energibyrået (IEA) i sin årlige prognose spådde at etterspørsel og pris på oljemarkedet kommer til å øke de neste 25 årene. Økningen vil gjøre det vanskelig å nå verdens klimamål.

Fossilt brennstoff vil fortsatt stå for over halvparten av økningen i den totale etterspørselen etter energi, og olje vil utgjøre den viktigste energikilden, ifølge IEA.