Demning brast i Skåne

Én million kubikkmeter vann ble sluppet løs da demningen i Skåne brast søndag formiddag. En kvinne ble sendt til sykehus etter å ha falt i vannet, ifølge svensk politi.

To kanopadlere skal ved 13-tiden ha oppdaget at vann begynte å lekke ut gjennom demningen i Osby i Skåne. Innen de rakk å ringe nødnummeret, hadde demningen kollapset, og enorme vannmasser ble sluppet løs.

Flere personer havnet i vannet etter hendelsen. En kvinne ble sterkt nedkjølt og sendt til sykehus, men ellers er det ikke meldt om personskader.

– Den har kollapset totalt, sier Lars-Anders Svensson, sjef i redningstjenesten i Osby til Svenska Dagbladet.

Vannet tok blant annet med seg en bru, og gårder og boliger i nærheten ble evakuert. Vann oversvømmet gårdsplasser, hager og veier, og ett bolighus ble rammet.

– Vi skjønte at det var dammen som hadde bristet. Selv har jeg klart meg, men en nabo måtte evakuere alle dyrene sine etter at vannet begynte å stige i stallen, sier Henrik Åkesson som bor i området.

Kraftverket ved demningen som har bristet, eies av energiselskapet Brittedal og ligger i Hästberga vest for Osby i Skåne.

Et hundretall husstander var fortsatt uten strøm søndag kveld.

– Kraftverket står fortsatt, men betongfundamentet er skylt bort av vannmassene, sier leder Jörgen Malm i Brittedal til TT. Han sier årsaken til at demningen har gitt etter ennå ikke er fastslått.